za ukusne blagdane

Zaboravite na bakalar, morate probati ovaj riblji recept chefa Gorana Kočiša

23.12.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Na Badnjak se u hrvatskim obiteljima tradicionalno jedu obroci od ribe. Osim već uobičajenih, tradicionalnih, uvijek istih, možete pokušati i spraviti ribu po drugim finim receptima. Neodoljivi i to za slatkovodnu ribu nam je dao jedan od najboljih hrvatskih i slavonskih kuhara, Gora Kočiš, kojeg je publika upoznala kao osvježenje u sudačkom sastavu, u ovogodišnjem 'MasterChefu'

Mnogima je teško zamisliti blagdane bez ukusne ribe. U domovima diljem Hrvatske obično se spravlja bakalar, no na istoku Hrvatske s veseljem se sprema slatkovodna riba te se za stolom gušta u fiš paprikašu ili perkeltu. Ali postoji još velik broj riba koji se mogu pripremiti za blagdane.

Simpatični chef Goran Kočiš pripremio je recept za jednu od slatkovodnih riba i pokazao kako i one itekako zaslužuju biti i jesu zvijezde stola ako ih znate pripremiti. U nastavku vam stoga donosimo njegov naputak kako možete pripremiti fantastično jelo.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Sastojci:

  • 1 cijeli smuđ (oko 1 kg), očišćen
  • 2 kg krupne morske soli
  • 4 bjelanjka
  • 1 limun, narezan na ploške
  • Svježi začini (timijan, ružmarin ili peršin)
  • Maslinovo ulje za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Pomiješajte krupnu sol s bjelanjcima dok ne dobijete smjesu sličnu mokrom pijesku. Na lim za pečenje stavite tanki sloj soli. Na sol stavite očišćenog smuđa, napunjenog limunom i začinskim biljem. Prekrijte ribu ostatkom soli tako da bude potpuno zatvorena. Pecite u pećnici 30-40 minuta, ovisno o veličini ribe. Pažljivo razbijte sloj soli, izvadite ribu i poslužite je uz kap maslinovog ulja i limun.

Smuđ (Stizostedion lucioperca) je riba iz porodice Percidae. Jedna je od najcjenjenijih slatkovodnih riba, strukturom tijela podsjeća na morsku ribu, brancina. Za razliku od većine drugih riječnih riba, smuđ nimalo ne miriše po mulju. Ima izvrsno meso i malo kostiju te je tražena i skupa riba grabežljivica. Sadrži nutrijente važne za održavanje zdravlja kostiju, vezivnog tkiva, zubi i zubnog mesa.