HRSKAVI ZALOGAJI

Otkrijte tajnu savršene tempure

13.06.2016 u 07:08

Bionic
Reading

Hrskava i ukusna tempura je način prženja hrane koji su usavršili japanski chefovi, a koji obožavaju i zapadnjaci

Tempura je zapravo smjesa brašna, vode i žumanjka u koju se umaču namirnice, najčešće povrće i morski plodovi, te zatim prže u dubokom vrelom ulju. Tajna savršene tempure je u pripremi smjese, a kad je dobro pripremite, dobit ćete hrskavu koricu koja neće maskirati okuse namirnica ni njihovu teksturu. Rezultat su lagani, nježni zalogaji koji su savršeno hrskavi, puni okusa, a upijaju jako malo masnoće.

Budući da je tempura metoda brzog kuhanja, potrebno ju je pripremiti neposredno prije prženja.

Sirovo povrće i morske plodove (lignje, škampe ili kozice) nasjeckajte na komadiće veličine zalogaja, i sve sastojke dobro posušite te ih prije prženje ostavite na sobnoj temperaturi.

U duboku posudu ulijte ulje do dubine od barem 3 centimetra i zagrijte do 180 Celzija. Jako je važno održavati jednaku temperaturu tijekom cijelog procesa prženja, jer ako temperatura padne, smjesa će upiti previše ulja pa hrana neće biti hrskava, a ako je pak temperatura previsoka, riskirate da zagori.

Dok se ulje grije, pola šalice brašna istresite na tanjur u koji ćete prvo uvaljati suhe sastojke, te pripremite tanjur na koju ćete izvaditi prženu hranu i prekrijte ga papirnatim kuhinjskim ručnicima koji će upiti višak masnoće.

U duboku zdjelu stavite dva žumanjka i dodajte dvije šalice ledeno hladne vode, pol šalice kockica leda te dvije šalice brašna za kolače. Brzo izmiješajte smjesu drvenim štapićima ili drškom drvene kuhače dok ne dobijete smjesu u kojoj su grudice vdiljive, a za to će vam biti dovoljno pola minute. Nemojte dugo miješati smjesu niti koristiti vilicu, jer želite samo povezati sastojke, ali ne i aktivirati gluten zbog kojeg će smjesa ispasti pomalo gumena.

Poželjno je da se u njoj vide džepići suhog brašna u smjesi što će tempuri dati prepoznatljivu hrskavost.

Suhe sastojke (narezano povrće i morske plodove) prvo uvaljajte u brašno, a zatim u smjesu te ubacite u zagrijano ulje. Morski plodovi su gotovi kad poprime zlatnu boju ili za približno tri minute. Većini povrća treba oko dvije i pol minute, paprikama, šparogama i lisnatom povrću poput peršina dovoljne su dvije minute.

Prženu hranu izvadite na tanjur prekriven kuhinjskim papirnatim ručnicima kako bi se upio višak masnoće i odmah poslužite uz umake ili ih pospite začinskom solju.