PROVJERENI RECEPT

Otkriveno koja hrana rješava i najgori mamurluk

10.04.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon burne noći skloni smo mamurluk liječiti teškom hranom, ali znanstvenici sada kažu da je najbolji lijek juhica s govedinom i rezancima

Već je dugo godina juha naziva Yak-a-mein poznata kao jedini pravi lijek protiv mamurluka u New Orleansu, a neki ju zovu i juha za triježnjenje.

Postoji nekoliko recepata za ovu juhu, ali glavni sastojci podsjećaju na azijsku kuhinju: slana govedina i soja sos na bazi temeljca, rezanci, piletina ili škampi, luk i narezano tvrdo kuhano jaje.

Profesorica Alyson Mitchell sa sveučilišta California zaključuje da upravo ova juha ima savršeni miks soli, proteina, ugljikohidrata i mikronutrijenata koji mogu pomoći protiv glavobolje uzrokovane mamurlukom.

Jaja sadrže aminokiselinu pod nazivom cistein koja uklanja acetildehide iz tijela, a sol nadoknađuje natrij i kalij, piše Daily Mail.

Vitamin B1 nalazimo u mesu i ribi, a on pomaže spriječiti nakupljanje glutarata koji uzrokuju glavobolju nakon opijanja.

Do mamurluka dolazi kada u krv ulazi etanol iz alkohola te se javlja dehidracija i trovanje organizma. Klasični simptomi osim glavobolje su mučnina, umor i bolovi u tijelu.