Istraživanje objavljeno u časopisu Flavour pokazalo je da na našu percepciju hrane kao ukusne utječu i zvukovi
Charles Spence, profesor sa Sveučilišta Oxford, objašnjava da su usporedbom mnogih studija došli do zanimljivih rezultata - zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje mrkve ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka prilikom otvaranja također utječe na to koliko će nam te namirnice biti ukusne.
Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvjesno procjenjuju i to koliko nam je ona ukusna.
Istraživači Sveučilišta u Leedsu proveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da npr. hrskavost pržene slanine također igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom okusu. 'Obično mislimo da su bitni okus i miris, ali ova studija je pokazala da je jako bitna i tekstura hrane te taj specifični zvuk njenog drobljenja', objasnili su istraživači.
Znanost je također pokazala da mijenjanje zvukova hrane može utjecati na našu percepciju o njenoj privlačnosti, a više nam se tako sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mjehurića.
Spence objašnjava da zvuk svakako igra veliku ulogu: kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje jer nam to, kaže on, poručuje da je svježa.
Dodaje da bi se prehrambena industrija mogla usmjeriti na eksperimentiranje s tim zvukovima u budućnosti.