Brojna istraživanja utvrdila su da prethodno bacan nusproizvod proizvodnje maslinovog ulja sadrži brojna svojstva blagotvorna za zdravlje
Maslinovo ulje - opisano kao 'tekuće zlato' u Homerovoj 'Ilijadi' - poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Ne samo da je ukusno, već je i protuupalno, dobro za crijeva, korisno za srce, a može nam pomoći i da se osjećamo sretnijima i živimo dulje.
Međutim znanstvenici sada usmjeravaju svoju pozornost na mutni, smeđi i prethodno odbacivan nusproizvod njegove proizvodnje – otpadnu vodu iz mlina za masline – i otkrili su da bi to mogla biti još snažnija superhrana.
Otpadne vode, vodenasti talog, ostaju nakon što su masline samljevene i njihovo ulje odvojeno.
Istraživanja su pokazala da mogu pomoći u oporavku nakon vježbanja, poboljšati metabolizam te imaju potencijal pomoći kod nekih kardiovaskularnih i neuroloških stanja.
Nakon što su čuli reakcije uzgajivača maslina koji su otpadnu vodu počeli piti iz zdravstvenih razloga, znanstvenike je to zaintrigiralo i počeli su sa istraživanjem.
Po njima je ova tamna, gorka i zamućena tekućina jednako – a možda i više – hranjiva od dobivenog ulja.
Otpadna tekućina puna zdravih biljnih spojeva i fitokemikalija
Smatra se da otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja sadrže najmanje 10 puta veću količinu fitokemikalija od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a koje se smatra njihovim bogatim izvorom.
Talijanska znanstvenica Adriana Albini, prva Talijanka koja je izabrana u upravni odbor Američke udruge za istraživanje raka, proučava je posljednjih 10 godina.
Sa svojim timom provela je brojne studije o ekstraktu maslina i otkrila da on može biti od pomoći u prevenciji i liječenju određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.
'Biljke ne mogu trčati. Njihova jedina obrana je proizvodnja sekundarnih ili tercijarnih metabolita, koji štite od parazita. Mnogi od tih metabolita su otrovi i znamo da u određenim koncentracijama otrovi mogu biti terapeutski.
Arsen, primjerice, može biti od pomoći u liječenju leukemije. Ideja je da nam ovi metaboliti mogu pomoći u obrani od raka. Ono što biljke koriste za svoje zdravlje možemo i mi za svoje', zaključuje znanstvenica.
Konzumiranje hrane bogate ovim korisnim kemikalijama biljnog podrijetla, poput one u mediteranskoj prehrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti.
Pronađen u maslinama i maslinovom ulju, hidroksitirozol bi, kako su pokazala istraživanja, mogao pomoći zdravlju mozga i srca, kao i smanjiti upale, što je dobro za cjelokupno zdravlje.
To je ono što je Albini ponajviše zainteresiralo za proučavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnji maslinova ulja, kao i njihove konzistencije.