Minestrone juha s graškom i tikvicama, uvijek je dobrodošla, osobito tijekom hladnijih mjeseci
Minestrone što bi na talijanskom značilo 'velika juha', jedno je od onih jela s kojim jednostavno ne možete pogriješiti, a svojom je strukturom negdje između juhe i variva.
Ovo ukusno jelo možete poslužiti i s krutonima od ostataka kruha, a vjerujemo kako će vaši ukućani biti oduševljeni ovim okrepljujućim i mirisnim confort food obrokom idealnim za tmurne jesensko-zimske dane.
Sastojci:
- 400 g nasjeckanih rajčica iz limenke
- 1 luk prethodno narezan na kockice
- 100 g šparoga
- 1 nasjeckana tikvica
- 2 stabljike nasjeckanog celera
- 300 ml povrtnog temeljca
- 30 g tjestenine za juhu ili izlomite špagete)
- 2 šake salate potočarke
- šaka smrznutog graška
- začinsko bilje po ukusu (peršin, timijan, bosiljak...)
- nasjeckani peršin
- sol, mljeveni crni papar, žlica suncokretovog ulja
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i vrhove šparoga. Neka se poprži par minuta. Sada dodajte tikvice i celer, zajedno s juhom od povrća te pustite da se kuha. Dodajte rajčice i mješavinu začinskog bilja, podižući vatru na srednje jaku. U posudu dodajte tjesteninu
Tjesteninu illi špagete izlomite na vrlo male komadiće i dodajte ih u lonac. Poklopite i kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte potočarku, grašak i promiješajte te pustite da kuha još minutu. Dodajte peršin, začinite po potrebi sa solju i paprom uz kratko miješanje. Poslužite dok je vruće. I u slast!