U one dane kad vam se jede nešto slatko, ali nikako ne i komplicirano i previše zasitno, ovaj brzinski kolač s sastojcima koje vjerojatno svi imate kod kuće, idealan je izbor. Sastojke prilagodite trenutačnom stanju u smočnici i i hladnjaku, poigrajte s okusima i dajte mu svoj pečat
Potrebni sastojci
Za crumble
- 110 g smeđeg šećera
- 55 grama maslaca (rastopljenog)
- 30 g brašna
- 20 g zobenih pahuljica
- 1 mala žlica začina po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić)
- Prstohvat morske soli
Za biskvit
- 190 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 115 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 veća jaja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 160 ml kiselog vrhnja (ili jogurta ili mlaćenice ili ako baš nemate ništa od toga u istu količinu mlijeka stavite 1 malu žličicu soka od limuna)
- 1 najmanja žličica naribane korice limuna ili naranče
- ½ šalice svježeg ili smrznutog voća po želji ili naribana jabuka
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite i pobrašnite kalup za pečenje kolača.
Priprema crumblea: Sve sastojke dobro pomiješajte u dubljoj zdjeli koristeći pri tom gumenu spatulu.
U zdjeli srednje veličine izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugo zdjeli električnim mikserom izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete kremastu glatku smjesu. Dodavajte jedno po jedno jaje te ekstrakt od vanilije. U smjesu zatim dodajte polovicu mješavinu brašna te kiselo vrhnje.
Dodajte naribanu koricu limuna ili naranče, naribanu jabuku (ili drugo voće koje koristite) i ostatak brašna te lagano izmiješajte dok se smjesa ne poveže.
Smjesu ulijte u kalup i pospite jednakomjerno s razmrvljenim crumbleom te pecite 45 do 55 minuta.