SLATKI RECEPT

Ovaj brzinski kolač, sa sastojcima koje gotovo svi imate kod kuće, neće vas razočarati

01.05.2020 u 18:40

Bionic
Reading

U one dane kad vam se jede nešto slatko, ali nikako ne i komplicirano i previše zasitno, ovaj brzinski kolač s sastojcima koje vjerojatno svi imate kod kuće, idealan je izbor. Sastojke prilagodite trenutačnom stanju u smočnici i i hladnjaku, poigrajte s okusima i dajte mu svoj pečat

Potrebni sastojci

Za crumble

  • 110 g smeđeg šećera
  • 55 grama maslaca (rastopljenog)
  • 30 g brašna
  • 20 g zobenih pahuljica
  • 1 mala žlica začina po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić)
  • Prstohvat morske soli

Za biskvit

  • 190 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 2 veća jaja
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 160 ml kiselog vrhnja (ili jogurta ili mlaćenice ili ako baš nemate ništa od toga u istu količinu mlijeka stavite 1 malu žličicu soka od limuna)
  • 1 najmanja žličica naribane korice limuna ili naranče
  • ½ šalice svježeg ili smrznutog voća po želji ili naribana jabuka

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite i pobrašnite kalup za pečenje kolača.

Priprema crumblea: Sve sastojke dobro pomiješajte u dubljoj zdjeli koristeći pri tom gumenu spatulu.

U zdjeli srednje veličine izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

U drugo zdjeli električnim mikserom izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete kremastu glatku smjesu. Dodavajte jedno po jedno jaje te ekstrakt od vanilije. U smjesu zatim dodajte polovicu mješavinu brašna te kiselo vrhnje.

Dodajte naribanu koricu limuna ili naranče, naribanu jabuku (ili drugo voće koje koristite) i ostatak brašna te lagano izmiješajte dok se smjesa ne poveže.

Smjesu ulijte u kalup i pospite jednakomjerno s razmrvljenim crumbleom te pecite 45 do 55 minuta.