Možda ne znate, ali čili papričica ne samo da poboljšava okus hrane i stimulira probavu, već ima i brojna ljekovita svojstva
Kako se piše već neko vrijeme, novi trend u američkoj prehrani je ljuta hrana! To nimalo ne čudi jer npr. čili papričica (u umjerenim količinama) ima nevjerojatno pozitivno djelovanje na opće stanje organizma.
Feferoni, čili i kajenski papar svoju ljutinu duguju kapsaicinu, a što ga više imaju, paprika je 'žešća'.
Čili je prava riznica vitamina: odličan je izvor minerala željeza, magnezija, fosfora, kalcija te dobar izvor selena. Od vitamina sadržava vitamin A, vitamina K, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin E... Također je dobar izvor piridoksina, folne kiseline i kolina. U sastavu 100 g čilija nalazi se 34 g dijetalnih vlakana, 15 mg betakarotena, 83 mg fitosterola, 310 μg luteina i zeaksantina, 21 μg likopena i 2,7 mg betaina. Ali oprez, u većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač, no većina ljudi ipak voli umjereno ljut okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu.
Da je kapsaicin vrlo moćan, pokazuje i podatak da se njegova ljutina osjeća i u razrjeđenju od gotovo milijun puta! Smatra se da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i tako dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljutu papriku ili jela u kojima se ona koristi. Kapsaicin također u kombinaciji s tvari QX-314 smanjuje osjećaj boli, ali istovremeno ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost.
Ako imate problema s kilogramima, ovaj podatak će vam itekako biti zanimljiv - američki znanstvenici su otkrili da konzumiranje začinske crvene ljute paprike pomaže u kontroli apetita te povećava potrošnju kalorija nakon obroka. Istraživanja su pokazala da njeno konzumiranje utječe na smanjenje osjećaja gladi i želje za izrazito masnom, slanom i slatkom hranom, ali samo kod osoba koje nemaju naviku konzumirati crvenu papriku!
Kapsaicin liječi i upalne procese te pospješuje izlučivanje sekreta iz začepljenog nosa ili pluća, potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, mršavljenje, sprečava rak prostate, potiče pražnjenje te se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom. Potvrđeno je i da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čir, kako se prije mislilo, nego ga sprečavaju jer uništavaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
Zanimljivo je da etničke grupe koje koriste veće količine čilija imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara te plućne embolije.
Savjet za kraj: ukoliko muku mučite sa sinusima, probajte se inhalirati što ljućom paprikom. Recept je sljedeći: u vruću vodu dodajte žličicu mljevene ljute paprike i polako udišite. Možda ćete početi kihati i bit će vam teško u početku, ali kasnije ćete se osjećati puno bolje.