Dobro osmišljen i izgledom atraktivan prilog može podići svako jelo, a posebno je dobro došao ako radite nešto jednostavno i brzo gotovo poput prženog mesa ili ribe
Ako ste u potrazi za prilogom koji je malo drugačiji, a ne iziskuje puno mudrosti, vremena i kulinarskog umijeća, iskušajte recept za krumpir Dauphinoise.
Ovaj prilog Francuzi zovu Gratin Dauphinois, a riječ je o jednom od najpoznatijih jela koje dolazi iz ove slavne kulinarske tradicije.
Ovo elegantno, ali jednostavno jelo spaja tanko narezane krumpire s bogatim okusima češnjaka, vrhnja i mlijeka, stvarajući kremasti složenac koji je savršena pratnja glavnim jelima, ali i prava zvijezda na stolu - posebno ako ga atraktivno ukrasite začinskim biljem.
Sastojci:
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 500 ml mlijeka
- 3 češnja češnjaka
- 8 velikih krumpira
- 100 g ribanog sira (po želji)
Priprema:
Stavite 500 ml vrhnja za kuhanje, 500 ml mlijeka i 3 režnja češnjaka u veliku tavu i pustite da lagano kuha.
Narežite 8 većih krumpira vrlo sitno, oko 3-4 mm, dodajte ih u vrhnje i pirjajte 3 minute dok ne budu kuhani. Lagano miješajte kako krumpir ne bi potonuo i primio se za dno posude.
Krumpir izvadite šupljikavom žlicom i stavite u široku plitku posudu za pečenje.
Prelijte vrhnjem s češnjakom (komada češnjaka po želji možete i ukloniti) – tek toliko da procuri kroz slojeve i ostavi malo sočnosti na površini.
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Pospite preko 100 g naribanog sira pa pecite 30 minuta dok krumpir ne omekša i ne poprimi smeđu boju – pojačajte vatru na 5 minuta ako nije dovoljno smeđ.