U hladnim danima svi vole pojesti koji žlicu više, a ukusne lazanje pravo su jelo za uživanje u mesu, siru i tjestenini koji će oduševiti svako nepce
Svi znaju koliko su fine tople lazanje, posebno dok još s vrha mami topao rastopljeni sir. Među mnogobrojnim receptima, probajte ovaj s Taste.com, kojem će rijetko tko moći odoljeti.
Sastojci:
- dvije velike žlice maslinova ulja
- 1 crveni luk, sitno sjeckan
- 2 sitno sjeckana češnja češnjaka
- 750 grama mljevene junetine
- 800 grama narezanih rajčica na kockice
- 125 ml crvenog vina
- 55 g umaka od rajčice
- sol, papar i malo maslinova ulja
- 4 table tijesta za lazanje
- 55 g usitnjene mozzarelle
- četiri šalice mlijeka
- 1 crveni luk
- 8 stabljika svježeg peršina
- 8 zrna papra
- 4 cijela klinčića
- 2 lista lovora
- 60 g maslaca
- 50 g običnog brašna
- 70 g (1 šalica) sitno ribanog parmezana
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- sol i malo bijelog papra
Priprema
Prvo u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte češnjak i luk. Pržite ih oko pet minuta dok luk ne omekša. Zatim dodajte meso i dobro ga promiješajte dok se ravnomjerno ne rasprostre po tavici, da ne bude grudica. Nakon pet minuta dodajte rajčicu, vino i sok od rajčice. Ostavite da krčka još pola sata i povremeno promiješajte. Zatim malo začinite solju i paprom.
Dok meso krčka u tavici, napravite poznati umak bešamel. U jedan lonac stavite mlijeko, luk, peršin, zrna papra, češnjak i lovor te kuhajte oko 15 minuta. Zatim umak ocijedite kako bi se odstranili svi komadići.
U drugoj tavici otopite maslac dok se ne počne pjeniti pa dodajte brašno i miješajte oko dvije minute dok ne dobijete kremastu smjesu s mjehurićima. Postupno ulijevajte mlijeko i miješajte oko pet minuta da se ne naprave grudice. Kada tavicu maknete s vatre, umiješajte parmezan dok se ne otopi te dodajte muškatni oraščić, sol i bijeli papar.
Na kraju zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Vatrostalnu posudu namažite uljem i pa stavite listove tijesta preko i zalijte dijelom bešamela te stavite umak od mesa. Slažite slojeve i na kraju završite bešamelom. Pospite mozzarellom i pecite oko 40 minuta.