Malenim promjenama možete preokrenuti tijek srčanih bolesti te sniziti svoj rizik od ozbiljnijih tegoba
Loša navika br. 1: Pijete zašećerene gazirane sokove
Sokovi krcati šećerima mogu povisiti razinu triglicerica. Dodatne kalorije koje unosite sigurno će ostaviti trag na vašem struku, a abdominalno ili visceralno salo povisuje rizik od bolesti srca. Ono predstavlja dubinski sloj masnoće koje prekriva unutarnje organe i razlikuje se od potkožne masti koja leži ispod kože i koju možemo obuhvatiti prstima. Kad osjetite žeđ (ali i prije, jer žeđ je signal da ste već dehidrirali), pijte vodu ili nezaslađeni čaj.
Loša navika br. 2: Jedete bijele namirnice
Nutricionisti savjetuju izbjegavanje bijelog šećera, bijelog brašna, bijelog kruha, bijele tjestenine i ostalih proizvoda dobivenih od ovih namirnica. Radije odaberite integralno brašno, smeđu rižu ili pak prirodna sladila poput stevije.
Loša navika br.3: Jedete previše mesa
Trigliceridi predstavljaju masnoću u krvi, a namirnice bogate zasićenim mastima, poput crvenog mesa, povisuju razinu ovih masnoća. Isto vrijedi za maslac i sir.
Loša navika br. 4: Jedete samo prženu ribu
Prženje predstavlja najgori način pripremanja hrane zbog količine ulja u kojem se ona termički obrađuje. Iako postoje iznimke, najzdraviji način je jesti sirove namirnice, a slijede parenje, kuhanje na lešo, pečenje na grillu, dok je prženje na posljednjem mjestu.
Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.