Biskvitnim tijestom i čokoladnom glazurom, ovaj se cheesecake razlikuje od drugih
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto:
12,5 dag maslaca
22,5 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
10 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 dag kakao praha
Krema:
3 jaja
12,5 – 15 dag šećera
1 vrećica vanilin šećer
30 dag sirnog namaza (26% masnoće)
25 dag svježeg sira
5 žlica slatkog vrhnja
3 dag gustina
Glazura:
30 dag čokolade za kuhanje
2 dl slatkog vrhnja
2,5 dag maslaca
Priprema
Dno kalupa za tortu (26 cm) namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Pećnicu zagrijati na 180°C.
Za tijesto: maslac na laganoj vatri rastopiti i ohladiti. Brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i kakao izmiješati. Mješavini brašna dodati ohlađeni maslac i mikserom izmiješati (tijesto izgleda kao mrvice).Tijesto - mrvice raspodijeliti u kalupu i žlicom lagano ispritiskati.
Za kremu: jaja, šećer i vanilin šećer kremasto izmiješati. Sirni namaz, svježi sir, slatko vrhnje i gustin dodati smjesi od jaja i izmiješati. Kremu izliti na tijesto, izravnati i peći 45 - 50 minuta (u toku pečenja po potrebi prekriti papirom za pečenje). Zatim izvaditi iz pećnice i ostaviti u kalupu da se potpuno ohladi. Tada nožem oprezno odvojiti od obruča kalupa i prebaciti na tanjur za tortu.
Za glazuru: čokoladu narezati i zajedno sa slatkim vrhnjem i maslacem na laganoj vatri rastopiti, neprestano miješajući. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se hladi oko 15 minuta. Tortu premazati glazurom i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Recept iz knjige 'Slatka fantazija'