Vjerojatno nikada, kao sada, pistacija nije bila toliko popularna i poželjna, zbog čega je kuhari, ali i slastičari, ubacuju u sve svoje provjerene recepte i, barem za sada, u niti jednoj kombinaciji nisu pogriješili. Nama su za oko zapele popularne rolice, koje inače jedemo najčešće sa cimetom, no ovoga je puta taj popularni začin zamijenila pistacija
Meke i ukusne rolice sa cimetom za mnoge su jedna od najomiljenijih slastica, osobito u jesenske i zimske dane, no tko kaže da uvijek baš taj začin mora igrati glavu ulogu u ovim rolicama? Tražeći sa čime bi mogli zamijeniti glavnu zvijezdu rješenje smo pronašli u mnogima omiljenoj pistaciji.
Sastojci:
TIJESTO:
- 600 g brašna
- 300 ml toplog mlijeka
- 125 g otopljenog maslaca
- 4 žličice šećera
- pola kockice kvasca
- 2 jaja
- prstohvat soli
NADJEV:
- mljevena pistacija
- nekoliko žlica namaza od pistacije
GLAZURA:
- 100g krem sira
- žlica šećera u prahu
- žlica kreme od pistacije
Priprema:
Zagrijte mlijeka i u njega potom stavite pola kockice svježeg kvasca i žličicu šećera te ostavite da se kvasac aktivira. Pomiješajte brašno, ostatak šećera, jaja, prstohvat soli i otopljeni maslac te potom dodajte kvasac s mlijekom. Umijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite barem sat vremena da se diže.
Kada je proces dizanja završen, razvaljajte ga u pravokutnik i prvo premažite s namazom od pistacije i potom posipajte mljevenu pistaciju.
Lagano i pažljivo rolajte i potom uz pomoć konca režite rolice koje ćete slagati na pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i neka se peku oko pola sata
Kada su rolice gotove, premažite ih glazurom koju ste dobili miksanjem krem sira, šećera i kreme od pistacije, a za potpun doživljaj po vrhu posipajte još mljevene pistacije.