FORMULA ZA USPJEH

Ovo je tajna savršenih palačinki

12.02.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Novo provedeno istraživanje sigurno će razveseliti brojne ljubitelje ukusnih palačinki. Naime, znanstvenik sa Sveučilišta Wolverhampton tvrdi kako je otkrio formuli za savršene palačinke

Prema riječima znanstvenika formula za savršene palačinke glasi: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E), a razvili su je profesori matematike sa Sveučilišta Wolverhampton. Prodavači palačinki Debenhams javnosti su otkrili tu formulu tvrdeći kako će uz nju palačinke uvijek ispasti savršene te više nikada neće biti prosječne, piše Daily Mail.

Formula: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
Rezultat: 100

Značenje:
L=0 – broj grudica u smjesi
F=100 –uspješnost okretanja
C=10 – izjednačena konzistencija
K=5 – idealna konzistencija
T=190 – temperatura tavice
T=191 – savršena temperatura tavice
S=30 – vrijeme tijekom kojega smjesa treba odstajati prije pečenja
E=0 – vrijeme potrebno da se palačinke pojedu nakon pečenja

'L predstavlja broj grudica u smjesi, a C odgovara konzistenciji smjese. F se odnosi na uspješnost okretanja, k je idealna konzistencija, a T je temperatura tavice. Savršenu temperaturu tavice predstavlja m, S je vrijeme tijekom kojega smjesa odstoji prije pečenja, a E je vrijeme tijekom kojega palačinke stoje prije nego li su pojedene – što je rezultat bliži brojki 100, to su palačinke bolje', kaže glasnogovornica Debenhamsa, Lizzie Singleton te dodaje: 'Nabavite savršenu tavu za pečenje palačinki, držite se formule i sigurno će biti savršene.'

'Zlatna pravila pečenja palačinki su – tavica ugrijana na 191 stupanj, napraviti smjesu bez grudica, ostaviti smjesu da odstoji 30 minuta prije pečenja, i palačinke koje se pojedu odmah nakon pečenja – čini se prilično jednostavno, zar ne', dodaje Lizzie.

Sophie Bathgate, vlasnica restorana Sophie’s u Londonu otkriva tajne za savršeno okretanje palačinki, bez zagaranja i lijepljenja za tavicu, pod ili strop.

1.Budite spremni. Nemojte se bojati pripremiti unaprijed. Napravite smjesu za palačinke večer prije te u smjesu dodajte i soli – palačinke će se lakše okretati i biti boljeg okusa.

2.Ne uzimajte prvu tavu koja vam dođe pod ruke. Koristite teške tave, njima je lakše okretati palačinke, a s pečenjem i okretanjem pričekajte sve dok ne bude jako vruća.

3.Tajna u debljini. Palačinke moraju biti glatke, okruglih i tankih rubova, nikako predebele, a što su tanje, to će ih biti lakše peći i okretati.