ulje marule

Ovo povoljno ulje u trenu kosi vraća blistav sjaj i mekoću, a koristi se i na koži

06.10.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Njega kose tijekom ljeta veliki je izazov u beauty rutini, posebno ako se češće kupate u moru. Sol, znojenje, vrućina i sunce uništavaju njen sjaj i čvrstoću te je čine zahtjevnom za stiliziranje

No, jedan plod iz Afrike efektno rješava sve probleme sa suhom kosom. Riječ je o maruli, čije se ulje upotrebljava za brojne svrhe preko 10 000 godina.

Sočno voće marule sastojak je pekmeza, dok je vanjski pokrov ono što se koristi za izradu ovog moćnog ulja, kao stvorenog za njegu kože i kose.

'Ulje marule nudi nekoliko benefita za kosu, uključujući dodatnu vlažnost i sjaj, smanjeno kovrčanje, zaštitu od topline i bolju elastičnost', kaže dermatologinja Mona Mislankar za InStyle.

Liječnica je istaknula kako ovo ulje stvara svojevrsnu obranu od isušivanja, topline i vlage te je pogodno za sve tipove kose. Ali, najviše će koristiti onima sa suhom i lako lomljivom kosom.

'Osim toga, nevjerojatno je lagano, tako da za sobom neće ostaviti nikakve masne tragove, osiguravajući da vaša kosa bude osjetno mekša, glađa i briljantno sjajna.'

Mekša i sjajnija kosa

Ulje marule povećava vlagu u vlasima, čime oživljava suhu i kovrčavu kosu, vraćajući im zdravi sjaj. Tajna je u tome što obiluje masnim kiselinama, uključujući L-arginin, glutaminsku i oleinsku kiselinu, koje dubinski hidratiziraju.

Osim toga, bogato je antioksidansima, uključujući vitamine C i E. Ovi antioksidansi štite od zagađivača iz okoliša stvaranjem barijere čime čuvaju prirodnu ljepotu kose.

Štiti od topline

Najveći problem tijekom ljeta jest povećano izlaganje kose direktnom suncu te visoke temperature koje oštećuju vlasi. I za ovaj problem je ulje marule odlično rješenje jer ima sposobnost zaštite od topline.

Naime, već se tisućama godina u Africi koristi upravo za zaštitu kože i kose, pri čemu najviše pomažu njegova antioksidativna svojstva.

Kako koristiti ulje marule

Ovo prirodno ulje koristi se na više načina, a jedan od najpraktičnijih jest nanošenje nekoliko kapi na vlažne pramenove prije oblikovanja. Time ćete spriječiti pucanje vrhova.

'Ako imate izrazito suhu ili oštećenu kosu, možete ga koristiti kao regenerator koji se ne ispire ili ga nanijeti kao masku prije tuširanja', rekla je dermatologinja i dodala:

'Oni s masnim vlasištem, ili svi koji pate od prhuti ili seboreičnog dermatitisa, trebali bi izbjegavati područje vlasišta jer višak vlage može povećati rast određenih gljivica, što može dovesti do peruti.'

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Osim što u trenu kosi vraća sjaj i mekoću, a upotrebljava se i za hidratizaciju kože, prednost ulja marule jest i njegova pristupačna cijena. Naime, u većini trgovina bočicu od 50 grama pronaći ćete za oko 10 eura.