TAJNE STILA

Evo o čemu trebaju voditi računa zrelije dame prilikom izbora frizure

12.07.2024 u 13:11

Bionic
Reading

Izbor frizure ključan je za svaki look, a tome doprinosi lijepa i njegovana kosa, što je u zrelijoj dobi ponekad zahtjevniji zadatak s obzirom na to da se s godinama mijenja struktura vlasi te je kosa općenito sklonija isušivanju

Zrelije dame ne moraju se oprostiti od duge kose, no trebaju voditi računa o rezovima koji rezultiraju efektom bujnije i lepršavije frizure.

Da, anti-age frizure doista postoje, ali i one koje stvaraju suprotan efekt.

Ući u određene godine ne znači da se morate odreći duge kose ako vam takvi stilovi ne odgovaraju.

MA TKO BI im DAO TE GODINE

Ove divne plus age dame osvajaju ljepotom, ali i stilom

Pogledaj galeriju

Ipak, trebate imati na umu i prirodni proces koji utječe na zdravlje i izgled kose, a to je starenje. Sijede, gubitak gustoće ili primjetno tanja kosa normalni su u ovoj fazi, no to je nešto što možemo riješiti pravilnom njegom i naravno šišanjem.

Dakako, postoje frizure koje su idealne ako želimo svjež, aktualan i pomlađen look.

Miguel Bling, frizer, vizažist i direktor salona You Glow iz Madrida, dao je nekoliko odličnih savjeta za njegu kose nakon 60. godine te koji su rezovi najbolji za isticanje sijedih ako vam se sviđaju takvi stilovi.

TJEDAN MODE U KOPENHAGENU

Samo ovoj sjedokosoj influencerici polazi za rukom zasjeniti stajliš Skandinavke

Pogledaj galeriju

'Starenje kose utječe na nas na različite načine, a jedan od najznačajnijih je pojava sijede kose zbog smanjene proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za njenu boju. Vlasi imaju tendenciju postati tanje i lomljivije dok je gubitak volumena i gustoće još jedan od aspekata koje treba uzeti u obzir, što može rezultirati tanjom kosom', kaže frizer.

Dolazi i do smanjenja proizvodnje sebuma, odgovornog za održavanje kose hidratiziranom, zbog čega je ona sklona isušivanju i lomljenju. 'Ove promjene čine kosu osjetljivijom na oštećenja zbog vanjskih čimbenika, kao što su sunce, toplina i kemikalije', upozorava.

Desetljećima mlađa: Naomi Watts nosi trendi varijantu boba Izvor: Profimedia / Autor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Kako možemo poništiti učinke starenja kose

Ključ je naravno u našoj rutini njege. Miguel Bling savjetuje uključivanje specifičnih proizvoda za takvu kosu, kao što su hidratantni i jačajući šamponi. Isto tako, moramo uključiti hranjive tretmane poput ulja i maski jer pomažu poboljšati hidrataciju i elastičnost kose. Dodaje i da je važno ono što unosimo u organizam.

'Važno je održavati uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, posebno onima koji su neophodni za zdravlje kose, kao što su biotin, cink i vitamini A i E', podsjeća on.

Na kraju, ne zaboravite da jake kemikalije, kao i korištenje toplinskih alata za frizuru bez odgovarajuće zaštite, mogu uzrokovati dodatnu štetu.

Evo koje bismo frizure trebali izbjegavati u zrelijoj dobi:

Miguel Bling preporučuje izbjegavanje nekoliko frizura koja ne laskaju zrelijim damama.

Rezovi bez volumena: to se odnosi na vrlo kratke rezove bez gornjeg volumena jer ono što oni postižu je isticanje izražajnih bora, što u konačnici rezultira starijim izgledom.

Ravno duga ošišana kosa: vrlo dugi i ravni rezovi nisu dobri jer mogu učiniti da kosa izgleda tanja i beživotna.

Pretjerano kratki slojevi: frizure s prekratkim i brojnim slojevima mogu stvoriti neuredan i nimalo laskav efekt, što u konačnici ne izgleda baš cool te dodaje godine.

  • +8
Salma Hayek Izvor: Profimedia / Autor: John Walton / PA Images / Profimedia

Ovo su najidealnije frizure za dame zrelije dobi:

Pixie rezovi, koji su duži u gornjem dijelu, jako su dobra ideja jer kosi daju bujnost i lepršavost. I dakako, bobom nikad ne možete pogriješiti, a osobito su laskavi valoviti bob ili asimetrične bob frizure, duže sprijeda nego straga, koje pomažu pri postizanju vrlo modernog i sofisticiranog looka, omekšavajući crte lica i produžujući područje vrata.

No ako se ne želite odreći dužine, poput Salme Hayek, Monice Bellucci i Julianne Moore, vodite računa o tome da je kosa pažljivo slojevito ošišana na duljinu do ispod ramena kako bi se postigao efekt volumena.

Pa ako ste uoči godišnjeg u potrazi za promjenom izgleda, ovakve frizure će osvježiti vaš look i skinuti vam godine s lica u trenu.