ZDRAV IZBOR

Ovo su najbolji načini pripreme brokule: Mnogima omraženo povrće može biti tako ukusno

19.01.2025 u 14:32

Bionic
Reading

Brokula ima reputaciju jednog od najmanje omiljenog povrća, ali iznimno je bogata korisnih nutrijentima pa bi bilo dobro što češće je uvrstiti na jelovnik

Brokula je iznimno bogata mineralima poput kalcija, magnezija i cinka, a također ima velike količine folne kiseline i željeza, potrebnih za zdravu krv, i vitamina A, koji obnavlja kolagen.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Pored toga, ovo je pomalo zapostavljeno povrće zahvaljujući fitonutrijentima, vlaknima i antioksidantima veliki saveznik u borbi protiv starenja jer pomaže u otpuštanju neželjenih toksina.

Iako je mnogi najčešće konzumiraju kao slasnu juhu ili pripremljenu s maslinovim uljem, brokula se može pripremiti na još nekoliko zanimljivih načina.

Donosimo nekoliko sjajnih ideja za ukusna jela od brokule koja vrijedi isprobati:

Brokula u pećnici

Što kažete na npr. brokulu zapečenu u pećnici? Ovo bi mnoge moglo podsjetiti na cvjetaču u pećnici, ali manje gusta struktura brokule čini taj proces puno kraćim. Stoga nije potrebno brokulu unaprijed poklopiti, kuhati ili kuhati na pari, kao što zahtijevaju neki recepti s cvjetačom/karfiolom. Prilikom pripreme možete ostaviti i veći dio stabljike netaknut te samo odrežite rubove i upotrijebite gulilicu za povrće kako biste uklonili malo vlaknastije dijelove. Dovoljno ju je ispeći na 20 minuta na oko 220 C.

Brokula kuhana na pari

Kuhanje na pari odličan je način da brzo skuhate brokulu, a da pritom zadržite njezinu teksturu i jarko zelenu boju, a da ne spominjemo hranjive tvari. Iskombinirajte je za finu i zdravu toplu salatu od brokule, slanutka i riže. Znate li da je možete jednostavno skuhati i u mikrovalnoj pećnici? Stavite cvjetiće brokule u zdjelu, dodajte nekoliko žlica vode, poklopite i kuhajte na jakoj vatri nekoliko minuta dok brokula ne postane dovoljno mekana.

Pasirana brokula

Tekstura komadića brokule nije za svakoga, a tu je pasiranje od velike pomoći. Najprije je kuhajte dok ne omekša, a zatim napravite pire i ubacite u jelo. Ako pripremate tjesteninu, odlična je ideja poslužiti je s umakom od brokule i limuna. Prvo kratko prokuhajte cvjetiće brokule prije nego što je pomiješate s kaparima i maslinovim uljem - nastaje umak koji će dati posve novu dimenziju tom jednostavnom jelu.

Brokula na roštilju

Jeste li ikad probali ovako pripremljenu brokulu? Roštilj primjerice brokuli daje primamljiv okus dima, kao i različite teksture - hrskave rubove i mješavinu mekših i al dente zalogaja. Pecite brokulu na roštilju ukupno 4 minute, pri tom oprezno mijenjajući strane.

Pržena brokula

Brokula pripremljena na ovakav način sve je popularnija i među mlađim gurmanima. Dakako, ako ovako pripremljeno povrće spojite s nekim ukusnim umakom rezultat je prava eksplozija okusa. Kuhanje u woku ili tavi na relativno visokoj vatri umanjuje oštrinu sirove brokule, a to joj ujedno omogućuje i da zadrži svoju lijepu zelenu nijansu i omiljenu hrskavost. Budući da je dovoljno zagrijati tavu i ubaciti brokulu, kako biste izbjegli prenatrpanost, nemojte stavljati prevelike količine. Prženje brokule ne bi trebalo trajati više od nekoliko minuta.