uz to je i zdravo

Kada želite brzo gotov ručak, ovo jelo spašava stvar

03.01.2025 u 13:32

Bionic
Reading

Brzo gotov ručak koji je ujedno ukusan i zdrav želja je svih - a mi vam donosimo provjereni recept Jamieja Olivera za upravo takvo jelo.

'Man 'n' cheese', odnosno tjestenina sa sirom, jedno je od najpopularnijih jela u Americi. No, za razliku od klasične verzije, koja sadrži tek makarone i topljene vrste sireva, ovaj recept puno je zdraviji.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Osmislio ga je slavni britanski kuhar Jamie Oliver, s ciljem da napravi nešto s čime nitko neće imati previše muke u izradi, a izgledat će atraktivno, biti ukusno i zadovoljiti svako nepce.

Posebnost je zelena boja, koja se dobiva ubacivanjem blitve i začinskog bilja u umak, dodatak proteinima bogate i zasitne brokule te, ono možda i najzanimljivije, slaganje listića badema prije nego što se sve stavi u pećnicu.

Sastojci:

  • 1 veliki poriluk
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g ljubičaste proklijale brokule ili brokule s nježnim stabljikama
  • 40 g neslanog maslaca
  • 1⁄2 vezice svježeg timijana (15 g)
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 litra poluobranog mlijeka
  • 450g suhih makarona
  • 30 g parmezana
  • 150 g zrelog cheddar sira
  • 100 g mladog špinata
  • 50 g badema u listićima

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Poriluk odrežite, prepolovite i operite, a češnjak ogulite, pa sitno narežite sa stabljikama brokule, a cvjetove ostavite za kasnije. Stavite narezano povrće u veliku tavu na srednje jakoj vatri s maslacem, zatim ubacite listiće timijana i kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša, redovito miješajući.

Umiješajte brašno, a zatim polako mlijeko, zatim kuhajte 10 minuta ili dok se ne zgusne, redovito miješajući.

U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikoj posudi kipuće slane vode 5 minuta, zatim je ocijedite.

U umak naribajte parmezan i veći dio cheddara te dobro promiješajte. Stavite u blender, dodajte špinat i miksajte dok ne postane glatko – možda ćete morati raditi u serijama. Začinite do savršenstva morskom soli i crnim paprom, zatim promiješajte tjesteninu i cvjetiće brokule, po potrebi olabavite s malo mlijeka.

Prebacite u posudu za pečenje 25 cm x 35 cm, naribajte preostali Cheddar i pospite preko badema. Pecite 30 minuta ili dok ne postanu lijepo zlatne boje i ne počnu mjehurići.