za osjećaj lakoće

Ova juha vratit će vas u život: Evo što pojesti nakon previše hrane i pića

01.01.2025 u 11:49

Bionic
Reading

Nakon više dana u kojima smo stalno bili izloženi toliko širokoj ponudi hrane da je većina završila prejedajući se, prava je umjetnost pripremiti obrok koji će smiriti probavni sustav i obnoviti energiju

Upravo takvu ulogu ispunjava lagana juha od povrća i đumbira jer kombinira prirodne sastojke poznate po svojim blagodatima za probavu.

Ova juha nije samo lagana za probavni sustav, već je i nutritivno bogata. Đumbir, poznat po svojim protuupalnim svojstvima, smiruje želučani sustav dok povrće poput mrkve i tikvica osigurava potrebne vitamine i minerale. Maslinovo ulje dodaje zdrave masnoće, a povrtni temeljac hidrira organizam.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Ovaj recept idealan je za oporavak nakon obilnih obroka, pružajući savršenu ravnotežu između okusa i zdravlja, a ne zahtijeva puno vremena ni truda u kuhanju.

Sastojci:

  • 1 mrkva (narezana na kockice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 krumpir (nasjeckan na manje komade)
  • 1 stabljika celera (sitno sjeckana)
  • 1 mali komad svježeg đumbira (nariban)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin ili korijander za ukras

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Kratko prodinstajte dok ne zamirišu. Dodajte narezano povrće – mrkvu, tikvicu, krumpir i celer – te ga kratko prodinstajte na laganoj vatri.

Prelijte povrtnim temeljcem i pustite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte približno 15-20 minuta, dok povrće ne omekša.

Začinite po ukusu solju i paprom. Ako želite dodatnu svježinu, dodajte nekoliko kapi limunovog soka, a po potrebi udvostručite količine povrća.

Poslužite juhu toplu, ukrašenu svježim peršinom ili korijanderom. Osim toga, pomoću štapnog miksera možete je pretvoriti u kremu koja će izgledati još atraktivnije na tanjuru.