recept lidije bastianich

Neodoljivi blagdanski okusi: Piletina u umaku od piva i jabučnog cidera

30.12.2024 u 10:20

Bionic
Reading

Popularno TV lice Lidia Bastianich nikad ne razočara svojim ukusnim receptima, a osmislila je i ovaj za piletinu prožetu okusima pečenog povrća, piva i jabučnog cidera. Uz samo nekoliko ključnih sastojaka i malo truda, možete stvoriti jelo koje odiše luksuznom blagdanskog stola

Blagdansko vrijeme idealno je za druženje, uživanje u toplini doma i nezaboravnim okusima. I dok se neke obitelji iz godine u godinu oslanjaju na već provjerene recepte koji se u njihovim domovima pripremaju već godinama, druge vole malo i eksperimentirati kako bi iznenadili svoje najdraže goste nečim posebnim! Ove godine predlažemo sofisticiranu reinterpretaciju tradicionalnog blagdanskog ručka – sočnu piletinu u umaku od piva i jabučnog cidera.

Ovaj recept spaja tradicionalne dobro poznate arome s modernim preokretom u obliku piva i cidera. I dok pivo donosi bogatstvo okusa, cider u jelo unosi nježnu voćnu svježinu koja savršeno balansira cijelu kompoziciju.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Ovaj recept osmislila je Lidia Bastianich, popularna američka kuharica talijanskog podrijetla koja s hrvatskom publikom rado dijeli svoje recepte i preko televizije, ali i preko svoje službene web stranice.

Sastojci

  • Pile za pečenje, težine 1,6 – 1,8 kg
  • 2 žličice soli
  • 2 srednje glavice luka, oguljene, narezane na četvrtine
  • 1 velika mrkva, oguljena, prepolovljena poprečno i uzdužno na četvrtine (oko 115 g)
  • 2 srednja pastrnjaka, oguljena, prepolovljena poprečno i uzdužno na četvrtine (oko 170 g)
  • 2 žlice svježih listova kadulje
  • 4 cijela klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 375 ml laganog temeljca (pileća, pureća ili povrtna juha) ili vode
  • 375 ml piva
  • 250 ml bezalkoholnog jabučnog cidera, po mogućnosti nefiltriranog

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i postavite rešetku u sredinu. Odstranite višak masnoće s pileta i začinite ga s pola količine soli, kako iznutra tako i izvana.
  2. U posudu za pečenje rasporedite luk, mrkvu, pastrnjak, kadulju, klinčiće i cimet. Preostalu sol pospijte preko povrća, a zatim položite očišćeno pile na vrh.
  3. Stavite posudu na štednjak i ulijte temeljac, pivo i jabučni cider. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, oko 15 minuta, bez poklopca.
  4. Prebacite posudu u pećnicu i pecite oko 30 minuta, povremeno prelijevajući pile sokovima iz posude. Zatim pokrijte pile aluminijskom folijom i nastavite peći još 30 minuta s folijom, a nakon toga uklonite foliju i pecite još 20-30 minuta, uz redovito podlijevanje, sve dok meso ne postane potpuno pečeno, a povrće mekano.
  5. Pile premjestite na ugrijani pladanj i okružite ga pečenim povrćem. Sokove iz posude vratite na štednjak i pustite da se kuhaju dok se ne reduciraju na polovicu.
  6. Prilikom posluživanja, pile narežite za stolom, a preko mesa prelijte reducirani umak za dodatni okus, baš kako to radi i poznata kuharica Lidia Bastianich.