Ličko-senjska županija

Pećinski park Grabovača - odredište za obitelj s djecom i zaljubljenike u prirodu!

07.05.2024 u 12:59

  • +25

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Pećinski park Grabovača unikatan je zbog više razloga. Kao jedini pećinski park u Europi, ističe se visokom koncentracijom špilja na relativno malom području koje pružaju priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag

Područje Pećinskog parka prepuno je prirodnih fenomena poput špilje Samograd, zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode i rijeke Like, druge po veličini ponornice u Europi.

O PARKU

U središnjem dijelu Ličko-senjske županije u Općini Perušić na površini od 56,20 km² nalazi se značajni krajobraz 'Risovac-Grabovača' kojim upravlja Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode 'Pećinski park Grabovača'. Unutar značajnog krajobraza posebno se ističu speleološki objekti s dugom tradicijom istraživanja i posjećivanja (preko 180 godina). Ukupno su dosad locirana i istražena 34 speleološka objekta, a 5 špilja (Samograd, Medina, Amidžina, Budina ledenica i Petrićeva špilja) prepoznate su zbog svoje iznimne važnosti te su zaštićene kao geomorfološki spomenici prirode od 1964. godine. Špilja Budina ledenica ističe se s vrlo rijetkim sigama L oblika koje predstavljaju jedinstvenu prirodnu pojavu. Speleološki objekti bogati su geološkim, geomorfološkim, paleoklimatskim, mikroklimatskim, biološkim i arheološkim podatcima koje danas, osim u znanstvene svrhe, Ustanova koristi i u edukativne svrhe kroz različite oblike obrazovnih i interpretacijskih sadržaja.

Od svih špilja na području Pećinskog parka svakako je već stoljećima najpoznatija i najprivlačnija špilja Samograd. Ulaz u špilju Samograd izgleda kao portal u neku fantastičnu priču prepunu zmajeva, vila i ostalih bića iz bajke, a nalazi se na 675 m.n.v, na istočnoj padini brda Grabovača, u dnu 17 m duboke urušne ponikve nastale urušavanjem stropa špiljskog kanala. Duljina špilje Samograd je 345,8 m. Veći dio površine špilje prekriva debela sigasta kora ponegdje prekrivena nanosom kršja i ilovače, a u špilji se nalaze 2 sigasta mosta, sigasti saljevi, kupasti stalgmiti i stalaktiti. Jedina usporedba dostojna ovog speleološkog fenomena jest ta da nalikuje katedrali no, kao što joj i ime kaže – sama se izgradila. Znatiželjni posjetitelji istražuju njene čari još od brončanog doba, a turistički je uređena krajem 19. stoljeća, kad je lokalno stanovništvo uklesalo 474 stepenice koje i danas koristimo! Špilja Samograd posjećivana je od najranijih dana. Špilju su u vrijeme Vojne krajine čuvali vojnici radi opskrbljivanja pitkom vodom. Na najnižem dijelu špilje, pedesetak metara ispod razine ulaza, nalazi se nekoliko velikih kupastih stalagmita. Na jednom od njih moguće je pročitati olovkom ispisana imena: Cadolino, Karich, Belsich, Frisigni, Wariurak i Komoranich te godina 1835. Najvjerojatnije su to imena časnika koji su bili zaduženi za čuvanje špilje.

Hodajući po Parku gotovo na svakom koraku otkrivamo pokoji veći ili manji zapis iz prošlosti Like. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekovog života od pretpovijesti do danas. Stari grad Perušić, koji se nalazi u granicama značajnog krajobraza, spominje se davne 1071. godine pod nazivom Vrhovina u Buškoj župi. Zidine grada (u narodu znanog kao Gradina i Turska kula) danas obnavlja Općina Perušić, a zamisao je da služi za prezentaciju bogate kulturno-povijesne baštine perušićkog kraja.

Rubnim dijelovima značajnog krajobraza protječe rijeka Lika, druga po veličini ponornica u Europi. Kad govorimo o bioraznolikosti područja potrebno je naglasiti da je na području značajnog krajobraza zabilježeno 118 biljnih vrsta, 19 vrsta špiljske faune, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta šišmiša i 81 vrsta ptica.

Na turističkoj karti Hrvatske Pećinski park Grabovača sve više postaje prepoznatljiv kao destinacija za aktivni odmor u prirodi. Uz špilju Samograd, koja je otvorena za posjete gotovo cijele godine, te koja predstavlja izrazito vrijedan primjer speleološkog bogatstva Like, šire područje Parka nudi brojne mogućnosti za odmor u suživotu s prirodom. Šetnjom poučno-rekreativnim stazama moguće je doznati brojne zanimljivosti o bogatstvu flore i faune, naučiti više o posebnostima špiljskog svijeta. Jedna od staza vodi do vidikovca s kojeg pogled seže na kanjon rijeke Like utopljen u zelenilo šume i livada; prizor je to koji ostaje dugo u sjećanju. Predivan osjećaj nadmoći prirode nad čovjekom te taj trenutak smiraja i tišine poklonjen posjetitelju, razlog je ponovnog dolaska. U ponudi parka osim posjeta špilji Samograd jednoj od prvih turističkih špilja u Hrvatskoj je i 5 poučnih staza različite tematike, duljine i intenziteta hodanja poput staze 'Čovjek i krš' duljine 3.5 km; staze 'Tragovima Mirka Maleza' – 2 km; staze 'Flora' – 1.3km, 'Fauna' – 700m i 'Šumske staze' – 123m. Neizostavan dio posjeta Grabovači je vidikovac Ploče s kojeg se pruža pogled koji oduzima dah. Za ljubitelje dužih šetnji u ponudi Parka je i Staza Pet vrhova . Nova kružna staza, duga je 30km te spaja vrhove Grabovača (770mnv.) Sklopača (777mnv.) Metlača (799mnv.) Risovac (860mnv.) Pećinski vrh (793 mnv.). Početak i završetak staze je u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice. S pojedinih njezinih dijelova pruža se panoramski pogled na jezero Kruščica i rijeku Liku, a jednim dijelom staza prolazi uz kanjon rijeke Like. Na svih pet vrhova nalaze se pečati, a knjižicu za pečate možete besplatno preuzeti u suvenirnici/info pultu Pećinskog parka Grabovača. Sve koje osvoje svih pet vrhova i donesu knjižicu s pečatima očekuje nagrada! Za sve one kojima 30 kilometara 'STAZE PET VRHOVA' predstavlja izazov, imamo rješenje. Matina staza, također je nova staza na području PP Grabovača, otvorena je za posjetitelje, markirana i dugačka 10,5 kilometara.

Prostrane zelene površine i mnoštvo zanimljivog sadržaja su idealna kombinacija za provesti dan u prirodi, a Pećinski park Grabovača je idealan za djecu zbog izvrsnog dječjeg igrališta s toboganom, pješčanikom i ljuljačkama. Mali biljni vrt skriva brojne tajne namijenjene edukaciji i zabavi naših najmlađih posjetitelja. U hobitskoj kućici se nalazi knjiga biljnih vrsta koje rastu na području parka, koje je naš hobit marljivo prikupljao i održavao, dok je Vilinska zemlja dom malih čarobnih bića koja potiču rast najljepšeg cvijeća i drveća. Odrasli mogu uživati u odmoru i druženju uz mjesta za roštilj u 'ROŠTILJ DRAGI', a djeca u mnogobrojnim zabavnim sadržajima poput Panovog labirinta u sklopu kojeg se nalazi i Malo jezero.

Osim prirodnih ljepota na području parka vrijeme možete provesti i u grupnim aktivnostima kao što su paintball i streličarstvo. Zona je smještena uz obalu rijeke Like koju možete istražiti i kanuom. Ako ste ipak pobornik „ležernijeg“ odmora, na istoj lokaciji nalazi se i mjesto za roštiljanje koje možete iznajmiti. I u ovoj zoni se nalaze sadržaji za djecu poput kombinirane sprave s ljuljačkom, ljestvama i užetom za penjanje. Za sve posjetitelje osigurane su i ležaljke za uživanje na obali rijeke i velika ljuljačka za fotografiranje nezaboravnih uspomena.