i bez puno dnevnog svjetla

Pet trikova uz pomoć kojih će svaka spavaća soba biti svjetlija i vedrija

25.06.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Kada dođe vrijeme spavanja, zamračena prostorija itekako je poželjna. Naime svjetlost ometa proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju ciklusa spavanja. No što kada je vaša spavaća soba mračna i tamna čak i danju?

Mračne prostorije s nedovoljnom količinom prozora čest su problem, no njegovo rješenje nije tako jednostavno jer se tipični uzroci – kao je što je mali broj prozora, okrenuti su sjeveru, zasjenjeni vanjskim drvećem ili građevinama – ne mogu tako lako riješiti bez većeg preuređivanja.

No nemojte očajavati, to ne znači da ste osuđeni provesti život u spavaćoj sobi koja podsjeća na špilju ili da morate angažirati izvođače građevinskih radova. Sitnim, ali učinkovitim trikovima uređenja moguće je unijeti svjetlo čak i u najtmurniju spavaću sobu.

Dodatno svjetlo

Ako vaša spavaća soba ne prima dovoljno prirodnog svjetla, tada ćete ga morati sami osigurati. No to ne znači da je dovoljno postaviti dodatnu noćnu lampu na noćni ormarić. Naime prostorije sa samo jednim izvorom svjetlosti imaju puno sjena, dajući spavaćoj sobi pomalo jeziv ugođaj, a pri tome prostor izvan kruga svjetla ostaje vrlo taman. Zato ih osvijetlite s dva, po mogućnosti tri izvora svjetlosti.

Uz lampe na noćnim ormarićima ili postavljenima uz uzglavlje kreveta ta stropno svjetlo, dodajte svjetiljku postavljenu preko cijele sobe, po mogućnosti dijagonalno, u odnosu na svjetlo uz krevet. Neka ta svjetiljka po mogućnosti bude podna za dodatni vizualni interes.

Pametno odaberite boju zida

Možda se čini nelogičnim, no ako je vaša spavaća soba tamna, bijeli zidovi nisu najbolje rješenje. Iako svijetle boje mogu pomoći da se mala soba čini većom, one nisu najbolji izbor koji će učiniti da tamna prostorija izgleda svjetlije. Bijela i druge svijetle boje izgledaju svijetle i vesele kada reflektiraju svjetlost, ali u prostoriji bez dovoljno osvjetljenja nema dovoljno svjetla za to. Dogodit će se sasvim suprotan učinak - bijeli zidovi poprimit će sivu, zasjenjenu nijansu, ostavljajući prostoriju mračnom i nezanimljivom.

Umjesto bijele, za svoje zidove radije odaberite zasićenu boju srednje nijanse. U tamnoj spavaćoj sobi svijetla boja će izgubiti intenzitet, a ona srednjeg tona izgledat će malo tamnije. Dublje boje ne oslanjaju se na reflektirano svjetlo kako bi najbolje izgledale, kao što to čine svjetliji tonovi; umjesto toga, upijaju sjene, pa će takvi zidovi dodati boju i toplinu mračnoj spavaćoj sobi. Hladne i duboke nijanse zelene, plave, sive ili čak ljubičaste najbolje su za stvaranje opuštajuće atmosfere kakvu želite u spavaćoj sobi.

Ogledala imaju dvostruku funkciju

Veliko ogledalo u spavaćoj sobi neophodno je bez obzira na razinu svjetlosti. U spavaćoj sobi s malo svjetla, međutim, također djeluje tako da reflektira bilo koju svjetlost koja postoji, a također dodaje prostoru potreban sjaj, raspršujući dio tame. Ako je moguće, smjestite ga preko puta prozora koji propušta najviše dnevnog svjetla kako bi se svjetlost dodatno reflektirala u prostoru.

Neka zavjese i ukrasni materijali budu prozračni

Mračna spavaća soba nije mjesto za teške zavjese i ukrasne materijale koji blokiraju i ono malo prirodnog svjetla koje bi inače moglo doprijeti u nju. Umjesto toga, koristite prozirne, prozračne zavjese ili pak samo rolete koje se po potrebi mogu podići i spustiti. Također, svijetle boje zavjesa činit će lijep kontrast zidovima obojenima jakim bojama.

Posteljina i ukrasni dodaci trebali bi činiti kontrast

U mračnoj spavaćoj sobi namještaj i detalji mogu se stopiti s ostatkom prostorije ako ne odaberete pravilne nijanse. Obojite li zidove u zasićene srednje tonove ili svijetle boje, dodajte kontrast namještajem srednje jakih boja, a efekt osvjetljenja upotpunite posteljinom i dodacima u bijeloj ili nekoj drugoj svijetloj boji. Tako ćete maksimalno iskoristiti ograničeno svjetlo u prostoriji, a ujedno postići dovoljno kontrasta da stvari budu zanimljive.

Za sam kraj imajte ovo na umu - soba koja prima malo prirodnog svjetla ne mora biti loša stvar; ostaje hladnija ljeti, a ujutro vas neće buditi jarko sunce kada želite malo dulje spavati.