Tko god je smislio način kako tjesteninu carbonaru prilagoditi pizzi, imao je doista sjajnu ideju. Ova pizza, s dodanim jajetom toliko je ukusna da izaziva ovisnost.
Pizza je nesumnjivo jedno od najpopularnijih jela, a ako ste se već pomalo zasitili klasičnog recepta, pizza carbonara će vas oduševiti. Prilikom pripreme samo pripazite da je ne prepečete te da žumanjak ostane kremast.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žlica mlijeka
- 70 ml vode
- 225 g brašna
- Sol
- 4 žlice maslinovog ulja
Za nadjev:
- 80 g umaka od rajčice
- 60 g mozzarelle
- 5 kriški slanine
- 40 g narezanih gljiva
- Malo vrhnja za kuhanje
- Sol
- Crni papar
- 40 g parmezana
- 1 jaje
Priprema tijesta:
Prvi korak za ovaj recept je izrada tijesta za pizzu. Započnite s dizanjem kvasca – u posudi pomiješajte svježi kvasac, šećer, toplo mlijeko i toplu vodu. Pripazite da voda i mlijeko ne budu pretopli jer će poništiti djelovanje kvasca, ali i da ne budu hladni jer se kvasac onda neće aktivirati. Dobro promiješajte tako da se svi sastojci otope i pustite da odstoji 15 minuta. Znat ćete da je kvasac počeo fermentirati kada se na površini pojave mjehurići.
U posudu stavite prosijano brašno i sol. Lagano miješajte i oblikujte kao u oblik vulkana. U sredinu dodajte maslinovo ulje i fermentirani kvasac. Sve dobro promiješajte. Tijesto prvo miješajte u posudi, a onda ga na kraju izradite na radnoj plohi koju ste prethodno lagano pobrašnili.
Mijesite sve dok ne dobijete homogeno, glatko i mekano tijesto koje se više ne lijepi za prste. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u posudu te prekrijte čistom krpom. Ostavite ga da se odmara i da raste idućih 40 minuta, dok se ne udvostruči.
Nakon 40 minuta tijesto premijesite te ga ostavite da odmori još 5 minuta.
Priprema pizze:
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi dok ne postignete željeni promjer i debljinu, a to možete učiniti rukama ili valjkom.
Nakon što tijesto dobro razvučete, prebacite ga na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Uz pomoć žlice premažite ga umakom od rajčice, no ne sve do rubova. Ne morate stavljati količinski puno umaka, tek toliko da oboji površinu tijesta.
Naribane sireve rasporedite po vrhu pizze i prelijte s malo gustog vrhnja za kuhanje, no nemojte pretjerivati u količini, samo dodajte malo po cijeloj površini.
Stavite komade slanine i kriške gljiva te začinite solju i paprom po ukusu.
Odvojite žumanjak od bjelanjka te ih odvojene ostavite sa strane.
Pecite na 205 stupnjeva, uz ventilator zadnjih pet minuta, sve dok pizza ne postane zlatno smeđa i s dobro pečeni dnom. Vrlo važno je pizzu staviti u već dobro zagrijanu pećnicu.
Izvadite pizzu iz pećnice i prelijte je bjelanjkom, vratite nazad u pećnicu.
Kada se bjelanjak stegnuo, pizzu opet izvadite iz pećnice, stavite žumanjak na sredinu pizze i pri tome pazite da se ne razlije. Pecite još 2 minute.
Pizzu carbonaru poslužite odmah, dok je topla, posutu s malo origana, parmezana ili sa samo svježe mljevenim crnim paprom po vrhu. Uživajte dok je žumanjak još kremast!