Jednom kada probate domaće njoke, teško ćete se vratiti onim kupovnima. A posluženi sa blago začinjenim umakom od rajčice i usitnjenim kobasicama, uživat ćete u jelu kakvo se generacijama priprema u okolici Milana
U potrazi za savršenom tjesteninom i njokima te umacima koji idu uz njih, uvijek je najbolje inspiraciju potražiti kod Talijana, istinskih majstora za takva jela. Domaći njoki oduševit će vas mekoćom, teksturom koja se doslovce topi u ustima te sjajnim okusom. No, za okus tu je i slastan, u tren oka gotov ragu pripremljen od kobasica i rajčice. Upravo takav pripremale su talijanske bake dok su gladna usta nestrpljivo čekala za stolom.
Potrebni sastojci:
Za njoke:
- 1 kg krumpira
- oko 50 dag oštrog brašna
- jedno jaje
- sol
- žlica maslaca
- malo muškatnog oraščića
Za umak:
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 kvalitetne obične kobasice, bez kore
- 400 g pelata
- Sol
Za serviranje:
- naribani Parmigiano Reggiano
- komadići neslanog maslaca
Priprema:
Priprema domaćih njoka nije komplicirana, a okus koji pružaju je božanstven. Nakon što sami napraviti njoke, one kupovne više nećete htjeti okusiti. U fotogaleriji pronađite recept u kojem je, korak po korak, objašnjena priprema najboljih domaćih njoka.
JEDNOSTAVAN RECEPT
Obožavate njoke? Evo kako ih napraviti, korak po korak
Mala napomena: za pripremu njoka odaberite brašnastu sortu krumpira jer će tada njoke biti mekane. Naime, one vodenastije sorte zahtijevaju puno više brašna, budu tvrđe, a i okus je malo drugačiji.
Priprema umaka:
U tavici pirjajte luk na maslinovom ulju dok ne omekša, ali pazite da ne porumeni. Meso kobasica izmrvite i izgnječite na luku. Pržite još nekoliko minuta, a zatim dodajte rajčicu. Pelate usitnite, začinite solju i pustite da se dinstaju sve dok ne dobijete zrnasti umak. Za to će biti potrebno 20-30 minuta.
Skuhajte njoke i ocijedite kako je prikazano u fotogaleriji. Zatim ih stavite na zagrijani tanjur pospite sirom i prelijte umakom i na vrh stavite komadić maslaca. Poslužite odmah i uživajte dok je toplo.