Kolači, pite i torte od jabuke jedan su od klasika kada govorimo o desertima. Varijacije su doista brojne, a ono što povezuje gotovo sve recepte s jabukama je slastan miris i divan okus. Baš takav je ovaj kolač koji ćete obožavati pripremati
Pripremljen i samo jednoj zdjeli s vrlo osnovnim sastojcima, ovaj kolač jedan je od onih koji umutite 'na brzinu' dok pripremate ručak, a kasnije tijekom poslijepodneva uživate u slasnim zalogajima. Iako ovaj kolač po pitanju ljepote ne bi ušao u uži izbor, okus mu je nezaboravan. Ostaje svjež i ukusan i nekoliko dana kasnije, ako odmah ne pojedete sve, a priprema mu je o više nego lagana.
Potrebni sastojci:
- 60-150 g nasjeckanih datulja
- 120-170 ml likera od jabuke
- 270 g brašna
- 400 g šećera
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 3/4 žličice soli
- 500 g blago kiselkastih jabuka; oguljene, očišćene od jezgre i grubo nasjeckane
- 115 g otopljenog maslaca
- 2 jaja, lagano umućena
- Šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
Otprilike sat vremena prije nego što počnete peći, stavite datulje u manju posudu i prelijte ih likerom od jabuke. S vremena na vrijeme promiješajte i ako se previše 'stegnu' samo dodajte još likera.
Zagrijte pećnicu na160 stupnjeva. Uz pomoć maslaca namastite kalup za pečenje (dimenzija otprilike 33x22x5 cm).
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
Dodajte nasjeckane jabuke, datulje, otopljeni maslac i jaja. Dobit ćete jako teško, gusto tijesto, ali ne brinite – samo ga dobro izmiješajte.
Tijesto istresite u pripremljen kalup, stavite na rešetku u sredinu pećnice i pecite jedan sat. Je li gotovo provjerite zabadanjem čačkalice u sredinu kolača – ako je malo gnjecavo, pecite još 5 do 10 minuta.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Vrlo je ukusan poslužen topao ili hladan, a svaku odrezanu krišku ukrasite šećerom u prahu.