Rižoto s gljivama i šafranom sjajna je ideja za brz i ukusan ručak ili pak kao prilog drugim jelima. Kako god, priprema je vrlo jednostavna, a okus sjajan
Rižoto s gljivama okusom je bogato i nutritivno kvalitetno jelo, a za sjajnu aromu zaslužan je dodatak šafrana. Začin je to koji jelima daje snažnu aromu, pa je svakako preporučljivo pripaziti na dodanu količinu.
Potrebni sastojci:
- 400 g arborio riže
- 1 luk
- 300 g gljiva po izboru
- 100 ml bijelog vina
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 8 niti šafrana
- 50 g parmezana
- maslac
- sol
- maslinovo ulje
- malo nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Gljive očistite i nasjeckajte. Luk očistite i isto nasjeckajte.
Na tavici s malo maslinovog ulja prodinstajte luk, dodajte gljive, začinite solju i paprom.
Dodajte rižu i dinstajte dvije do tri minute.
Pojačajte vatru, dodajte bijelo vino i pustite da alkohol ispari.
Ponovno smanjite vatru i dodajte vrući temeljac malo-pomalo, da se postepeno upija, i ostavite da se kuha 15-20 minuta.
Nakon 15 minuta dodajte niti šafrana koje ste prethodno malo izlomili i pustite da se otope u tekućini.
Rižu maknite s vatre i pomiješajte je s malo maslaca i naribanim sirom.
Poslužite s nasjeckanim peršinom.