sjajna kombinacija

Teško da može brže i ukusnije: Rižu pripremljenu na ovaj način možete jesti kao samostalan obrok ili ukusan prilog

08.02.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Rižoto s gljivama i šafranom sjajna je ideja za brz i ukusan ručak ili pak kao prilog drugim jelima. Kako god, priprema je vrlo jednostavna, a okus sjajan

Rižoto s gljivama okusom je bogato i nutritivno kvalitetno jelo, a za sjajnu aromu zaslužan je dodatak šafrana. Začin je to koji jelima daje snažnu aromu, pa je svakako preporučljivo pripaziti na dodanu količinu.

Potrebni sastojci:

  • 400 g arborio riže
  • 1 luk
  • 300 g gljiva po izboru
  • 100 ml bijelog vina
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 8 niti šafrana
  • 50 g parmezana
  • maslac
  • sol
  • maslinovo ulje
  • malo nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:

Gljive očistite i nasjeckajte. Luk očistite i isto nasjeckajte.

Na tavici s malo maslinovog ulja prodinstajte luk, dodajte gljive, začinite solju i paprom.

Dodajte rižu i dinstajte dvije do tri minute.

Pojačajte vatru, dodajte bijelo vino i pustite da alkohol ispari.

Ponovno smanjite vatru i dodajte vrući temeljac malo-pomalo, da se postepeno upija, i ostavite da se kuha 15-20 minuta.

Nakon 15 minuta dodajte niti šafrana koje ste prethodno malo izlomili i pustite da se otope u tekućini.

Rižu maknite s vatre i pomiješajte je s malo maslaca i naribanim sirom.

Poslužite s nasjeckanim peršinom.