Puno je varijanti klasičnog kolača s mrkvom. U osnovi se radi o sočnom, slatkastom biskvitu čiji osnovu čini naribana svježa mrkva, a uz dodatak osvježavajuće kreme od svježeg sira, ova slastica poprima sasvim drugi oblik i okus
Teško da će itko odbiti komad slasnog kolača od mrkve, čak i oni najzagriženiji ljubitelji čokolade. Sočan, ne pretjerano sladak, mekan i tako ukusan kolač od mrkve slastica je koju vole kako veliki tako i oni najmlađi. Uz ova recept možete ga pripremiti kao biskvitni kolač ili pak u obliku muffina. Na brzinu smiksajte osvježavajuću kremu od sira, maslaca i šećera i ova desert dobit će sjajnu i tako ukusnu i sočnu dekoraciju.
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 100 ml suncokretovog ulja
- 200 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 200 g mrkve
- 1 žličica cimeta u prahu
- 65 ml soka od mrkve
Za kremu:
- 200 g krem sira
- 60 g od maslaca
- 30 g šećera
Priprema:
Mrkvu naribajte i pomiješajte sa šećerom.
Zatim dodajte jaja, ulje, sok od mrkve i cimet. Brašno i prašak za pecivo prosijte i dodajte prethodnoj smjesi.
Dobivenu smjesu istresite u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali ili prekrili papirom za pečenje, a jednako dobro će funkcionirati i u kalupima za muffine.
Pecite na 180 stupnjeva otprilike 45 do 50 minuta; a ako pečete u kalupima za muffine, onda pečenje trajati malo kraće.
Priprema kreme: Vrlo jednostavno – sve sastojke stavite u jednu zdjelu i sve dobro promiješajte mikserom.
Kolač možete ukrasiti kako god želite. Jedna od opcija je, na primjer, prepoloviti biskvit tako da dobijete dva više-manje jednaka kruga iste debljine te ih iznutra premazati kremom. Gornji dio kolača također možete premazati istom kremom ili pak dekorativno ukrasiti uz pomoć slastičarske vrećice. Ovisno o tome kako ga želite ukrasiti, trebat će vam više ili manje kreme; ako želite, možete napraviti i veću količinu pridržavajući se istog omjera sira, maslaca i šećera. Za kraj,m ukrasite s malo naribane mrkve i kojom svježom malinom.