Kada je riječ o kolačima s orasima, ovo je daleko najjednostavnija njegova varijanta. No, to ne znači da zaostaje okusom, naprotiv
Za ovaj kolač od oraha potrebna je pet sastojka – orasi, jaja i šećer. Malo limunove korice daje nježnu, svježu aromu, a šećer u prahu čini ga ljepšim. Riječ je o tradicionalnoj torti iz južne Italije, točnije Kalabrije – vrsti kolača koji je nastao iz starih, ruralnih običaja. Ovakav kolač pripremila bi vaša baka i poslužila uz šalicu fine kave. Vrlo jednostavno, a tako ukusno.
Potrebni sastojci:
- 340 grama ili oko 3 šalice oljuštenih oraha
- 4 jaja, odvojena
- 225 grama šećera
- Sitno naribana korica jednog limuna
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Orahe usitnite u kuhinjskom procesoru sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu teksture pijeska.
Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 22 cm, namastite ga i prekrijte papirom za pečenje.
Žumanjke tucite sa šećerom sve dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu. Dodajte koricu limuna i brašno od oraha i sve promiješajte dok se ne sjedini. U posebnoj posuditi miksajte bjelanjke sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nakon toga bjelanjke postepeno umiješajte u smjesu s orasima, sve dok se sve ne sjedini.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tortu i pecite na 190 stupnjeva oko 50 minuta, ili dok se vrh ne stegne i lijepo ne porumeni. Prije vađenja iz kalupa, kolač ostavite da se u potpunosti ohladi.
Ovaj kolač je još bolji dan nakon što je napravljen ili nakon što se malo slegne - čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se ohladi u hladnjaku jedan sat prije posluživanja. Po želji ga ukrasite šećerom u prahu.