Ako ste možda pomislili na krafne, nije riječ o njima nego o tijestu koje se puni slatkim nadjevom od sira i vrlo je slično raviolima. Krafi se rade i u ostalim krajevima Istre, no posebnost labinjonskih je da su slatki i kao takvi se tradicionalno poslužuju kuhani s blagim mesom peradi i slatkastom mrkvom. Naša pjevačica ga je isprobala i svoj način pripreme pokazala na svom YouTube kanalu
Ivana Banfić je u uvodnom tekstu istaknula kako je prvi puta probala Labinjonski krafe u Labinu kod svog dobrog prijatelja Nenada koji živi ondje. Oduševila se, kaže na prvu. Jedino ju je naziv bunio, tako da je izgovarala Istarske krafne, što je krivo a ne krafe, kako se stvarno zovu. Isprobala ih je čim je došla doma i s oduševljenjem je recept odlučila podijeliti sa svima na 'IBee Cooking Show' kanalu.
Recept s umakom od mandarina
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 1 jaje
- voda
- Za nadjev:
- 300 g mladog sira
- 200 g suhog naribanog sira
- 1-2 žlice grožđica namočenih u rakiji ili rumu
- limunova korica
- jedno žumance
- šećera prema ukusu
- krušne mrvice po potrebi i vanilija
Priprema:
Umijesiti glatko tijesto, ostaviti ga da malo odstoji pa ga razvaljati jako tanko. Pomiješati sastojke za nadjev da se dobije jednolična smjesa. Nadjevu dodati malo krušnih mrvica ako je rijedak.
Na polovicu tijesta rasporediti nadjev žlicom, i preklopiti drugim komadom tijesta. Pomoću kalupa ili čaše izrezati krafe na željeni oblik. Možete ih spojiti vilicom.
Skuhati krafe. Napraviti umak od šećera, rastopiti maslac i šećer na tavi, dodati kriške mandarina, kratko prodinstati, dodati vrhnje za kuhanje i liker. Kratko promiješati i dodati kuhane krafe u umak.
Posipati mljevenim bademima ili orasima.