S LAVAZZA POTPISOM

Prije godinu dana poslužen prvi espresso u svemiru

03.05.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana, 3. svibnja 2015., u 12 sati i 44 minute, prva espresso kava poslužena je u svemiru zahvaljujući ISSpressu, prvom stroju na bazi kapsula namijenjenom za korištenje u svemiru. Inovativni stroj proizveden u suradnji kompanija Lavazza i Argotec omogućio je astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici ispijanje Lavazza espressa

ISSpresso je postavljen i ugrađen na Međunarodnoj svemirskoj stanici uz asistenciju Samanthe Cristoforetti, astronautkinje, kapetanica talijanskih zračnih snaga i članice Future, druge najduže svemirske misije koja je u ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) poslana od strane Talijanske svemirske agencije. Prošle godine, Samantha Cristoforetti postala je prva žena iz Italije koja je boravila u svemiru, ali ujedno i prva astronautkinja u povijesti koja je imala priliku uživati u autentičnom talijanskom espressu u zemljinoj orbiti.

ISSpresso je prvi stroj na bazi kapsula za proizvodnju espressa potpuno prilagođen za funkcioniranje u ekstremnim svemirskim uvjetima koji u nazivu sadrži kraticu (ISS) International Space Station, na kojoj je postavljen. Revolucionarni stroj nastao je u suradnji vodećih talijanskih kompanija Lavazza i Argotec.

Argotec je inženjerska kompanija specijalizirana za projektiranje zrakoplovnih sustava i europski tržišni lider u pripremi i proizvodnji zdravih i hranjivih namirnica za konzumaciju u svemiru. Partnerstvo Argoteca i Lavazze pokazuje kako sinergijska suradnja vodećih talijanskih kompanija rezultira izvanrednim inovacijama od međunarodnog značaja.

ISSpresso stroj, koji koristi iste Lavazza kapsule kao za pripremu espressa na Zemlji, pomno je dizajniran i prilagođen za kuhanje kave kako bi u svemiru zadržao identičnu razinu kvalitete – kremastu teksturu, aromu i temperaturu autentičnog talijanskog espressa. Unatoč posluživanju u uvjetima nulte gravitacije, topli napitak sadrži sve karakteristike izvorne talijanske espresso kave. Osim klasične espresso kave sustav stroja priprema i caffé lungo te druge tople napitke. Ovaj stroj hranu koja se u njemu priprema čuva dovoljno vlažnom kako bi zadržala nutritivne vrijednosti. Operacija za provedbu ovog eksperimenta održana je uz nadzor Argotecovog kontrolnog centra dok su pojedina rješenja, otkrivena u radu na razvoju stroja, rezultirala patentima koji će biti primjenjivi u sljedećim svemirskim misijama, ali će zasigurno utjecati i na budući razvoj tehnologija na Zemlji.