Sada imate priliku uživati u jelu u kojem je svojevremeno uživala i Kate Middleton, i to bez da otputujete u London i ostavite pola plaće u nekom vrhunskom restoranu. Naime, princ William je otkrio svoj recept za bolonjez umak kojim je u studentskim danima impresionirao svoju suprugu
Princ William podijelio je s javnosti svoj recept za bolonjez umak u novoj kuharici 'A Taste Of Home' kojom je obilježeno 40 godina humanitarne udruge The Passage. Nova kuharica sadrži 120 recepata vrhunskih britanskih chefova i slavnih osoba, a najveću pažnju privukao je ovaj tradicionalni talijanski recept kojim je nasljednik britanskog trona osvojio sadašnju suprugu, vojvotkinju Kate Middleton.
Tijekom studija na Sveučilištu St Andrews u Škotskoj, trećem najvećem sveučilištu u Velikoj Britaniji, Kate i William živjeli su u unajmljenom stanu s još dvoje prijatelja pa su često morali kuhati sami, a lijepa vojvotkinja je prošle godine otkrila kako je upravo ovo jelo bilo jedno od jela kojima ju je šarmantni princ impresionirao tijekom studentskih dana.
'Tijekom studiranja William je kuhao razna jela. Mislim da me je tada pokušavao impresionirati', rekla je Kate. Njen suprug vjeruje za sebe da je 'odličan kuhar', no isto tako smatra da bi ljudi trebali češće dijeliti s onima kojima je pomoć potrebna, stoga je on odlučio podijeliti svoj recept kao svoj mali doprinos zajednici, a mi vam donosimo detaljan recept u nastavku.
Bolonjez umak prema receptu princa Williama
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 1 veliki luk (nasjeckan na sitno)
- 1 mrkva (očišćena i nasjeckana)
- 2 stablike celera (sitno sjeckan)
- 350 g nemasne govedine
- 250 ml bijelog vina
- 120 ml mlijeka
- Prstohvat muškatnog oraščića (svježe mljeveni)
- 400 g konzervirane sjeckane rajčice
- 1 žličica paste od rajčice (koncentrat)
- 250 g špageta ili bucatinija
- 50 g parmezana
- 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Priprema
1. Zagrijte ulje na dubokoj tavi i dodajte maslac. Popržite luk na srednje jakoj vatri, a kada omekša dodajte nasjeckanu mrkvu i celer i pirjajte nekoliko minuta uz miješanje.
2. Vilicom izmrvite mljeveno meso i dodajte ga u tavu pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Kuhajte dok meso ne izgubi ružičastu boju, ali ne dopustite da potamni. Ulijte vino i nastavite kuhati dok alkohol ne ispari.
3. Zatim smanjite vatru i umiješajte mlijeko i muškatni oraščić te kuhajte na umjerenoj vatri dok mlijeko ne ispari. Dodajte rajčicu i pastu od rajčice, a zatim začinite solju i paprom. Pirjajte na laganoj vatri bez poklopca, otprilike tri sata, a povremeno pomiješajte kako se ne bi zalijepilo za dno tave.
4. Kad je vaš umak spreman, zakuhajte vode u koju ste dodali žličicu soli. Kad voda prokuha, stavite kuhati tjesteninu. Dobro promiješajte drvenom žlicom i kuhajte cca. 8-10 minuta, ovisno o vrsti tjestenine.
5. Dobro ocijedite tjesteninu i raspodijelite je u četiri tanjura. Svaku porciju prelijte toplim umakom te posipajte peršinom i naribanim parmezanom.