Gratin dauphinois je tradicionalno francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehniku gratina, iz regije Dauphiné na jugoistoku Francuske. Postoje brojne varijante i nazivi ovog jela, uključujući pommes de terre dauphinoise, krumpir à la dauphinoise i gratin de pommes à la dauphinoise, a proslavljeni britanski chef Jamie Oliver osmislio je recept za ovo tradicionalno francusko jelo za čiju ćete pripremu trebati izdvojiti 30 minuta
Sastojci
- Jedan veliki crveni luk
- Kilogram krumpira
- Jedan muškatni oraščić
- Dva češnja češnjaka
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Dva ili tri dobro ocijeđena inćuna
- Parmezan ili ribani sir
- Dva lista lovora
- Mala količina svježeg timijana
- Maslinovo ulje
- Morska sol
- Papar
Priprema
Kako u svom receptu priznaje Jamie Oliver, priprema gratin dauphinois krumpira po prirodi iziskuje veću količinu vremena, no kako bi cjelokupan proces ubrzali postoji nekoliko trikova.
Kilogram nasjeckanih krumpira na ploške odložite u pekač, dodajte mu nasjeckani crveni luk, začinite prstohvatom soli i papra i prelijte s vrhnjem za kuhanje.
U postojeću mješavinu zatim dodajte dva lovorova lista i manju količinu svježeg timijana. Kako bi ubrzali postupak pripreme, u pekač dodajte manju količinu vrele vode.
Pekač s krumpirom zatim odložite na pećnicu na kojoj ćete ga kuhati i dodajte dva do tri ocijeđena inćuna po želji, uz maslinovo ulje, dva nasjeckana češnja češnjaka, muškatni oraščić i manju količinu parmezana ili naribanog sira.
Pekač prekrijte folijom i na vatri kuhajte oko šest minuta. Nakon kuhanja po želji dodajte još malo parmezana ili naribanog sira te odložite u pećnicu i pecite 15 minuta na temperaturi od 220 °C dok krumpir ne poprimi zlatno smeđu boju.
Krumpir pripremljen na ovaj način poslužit će kao samostalan obrok ili ukusan dodatak jelima.