Ideja za obrok nikada dosta, pa ako ne znate što biste pripremili vašim ukućanima ovih dana, evo odlične ideje za ukusne i slasne proljetne rolice s kozicama
Proljetne rolice, odnosno popularne 'spring rolls', jelo je koje je za mnoge jedno od najomiljenijih, a sjajna je stvar kako se mogu puniti s različitim nadjevima od mesa, povrća, ribe...
Ako volite jela od plodova mora, zasigurno će vas oduševiti ove prefine rolice s kozicama. Evo i njihovog recepta:
Sastojci:
- 40 g kozica
- 10 grižinih listova
- 5 g mrkve
- 5 g tikvica
- 5 g soje
- 1 bosiljak
- listovi metvice
- korijander
- češnjak
- zdrobljeni lješnjaci
Za nadjev:
- 10 g lososa
- 1 jaje
- 10 g vrhnja
Za slatko-kiseli umak:
- 10 g češnjaka
- 100 g zelene paprike
- 18 g rajčice
- 2 g ananasa
- malo balzamičnog octa
- 1 prstohvat šećera
- malo pilećeg temeljca
Priprema:
Kozice očistite i skuhajte u povrtnoj juhi. Stavite ih u hladnjak da se slegnu. Pripremite nadjev od lososa miješajući vrhnje i jaje. Povrće sitno naribajte, dodajte bosiljak, nasjeckanu soju i zdrobljene lješnjake. Stavite rižin papir u vodu i stavite ga na radnu površinu. Na bazu stavite list mente, a na vrh nadjev. Polovicu kozica prethodno izrezanih stavite na rižin papir, zatvorite sa strane, a zatim zarolajte. Uvaljajte ih u bjelanjak i blanširajte te kad su gotove stavite u vakumirane vrećice.
Za slatko-kiseli umak dodajte ulje, nasjeckani češnjak i papriku narezanu na kockice. Zatim dodajte oguljene i zgnječene rajčice i ananas narezan na kockice. Dodajte juhu, sok od ananasa, balzamični ocat i slatki umak od soje. Na kraju dodajte šećer i stavite na laganu vatru dok se sve ne zgusne.
(Ako niste vješti s rižinim papirom možete koristiti i listove za savijaču, a bitno je da se rolice ispeku u tavi s dosta ulja).