Vlasnica restorana O'š kolač, Tea Mamut, otkrila nam je recept za originalan i preukusan kolač naziva Barba Čičak koji podjednako oduševljava okusom i izgledom
Najveći regionalni gastronomski festival Chefs’ Stage pretvorit će Šibenik 18. i 19. ožujka u centralnu pozornicu najvećih svjetskih kuharskih znalaca koji će spremno dijeliti tajne svoje uspješne kuhinje.
Osim već najavljene ikone svjetskog kulinarstva, Elene Arzak, glavnog lica restorana Arzak koji drži 3 Michelin zvjezdice, Chefs’ Stage ugostit će još veliki broj internacionalnih imena poput Jonathana Bennoa, Miche Schäfera, Anthonya Genovesea i Alaina Weissgerbera i mnogih drugih.
Svatko od njih prepoznatljiv je po specifičnom načinu kuhinja i odnosu prema hrani, a svoje viđenje kulinarstva predstavit će i hrvatski chefovi, među kojima i David Skoko, Mate Janković i Ivan Pažanin te proslavljena slastičarka Tea Mamut, ponosna vlasnica popularne splitske slastičarne O'š kolač.
Tea je stažirala u restoranu sa 3 Michelinove zvjezdice 'Jean-Georges and Daniel' pod budnim okom slastičara Johnnyja Luzzinija i Dominiquea Ansela te je jedina Hrvatica s diplomom prestižne američke škole Culinary Institute of America. Za tportal Tea je otkrila recept za Barba Čičak - potpuno drugačiji desert s lavandom, ružmarinom i maslinovim uljem koji će vam izmamiti osmijeh na lice.
Barba Čičak
Recept (15 kom)
Za biskvit:
- 280g brašna
- 4g soli
- 4g praška za pecivo
- 2g ružmarina
- 0,6g lavande
- 150g maslinovog ulja
- 200g šećera
- 150g jaja
- 150g mlijeka
Za kremu:
- 200g vrhnja
- 450g mascarpone sira
- 150g meda
Priprema:
1. Isjeckati i pomiješati sve suhe sastojke za biskvit, a to su lavanda i ružmarin.
2. Zatim, u zasebnu zdjelu spojiti sve mokre sastojke, izblendati ih štapnim mikserom te dodati u suhe sastojke.
3. Kratko pjenjačom promiješati, potom uliti 90 g u kalupe (koji mogu biti: silikonski u obliku polukugle ili teflonski za muffine)
4. Peći na 160 stupnjeva Celzijevih u konvektomatu 20 minuta.
5. Za kremu je potrebno je izmiksati sve sastojke zajedno. Staviti u dresir vrećicu sa okruglim nastavkom i istisnuti kremu na biskvite. Na samom kraju Čičke ukrasiti cvjetnim prahom i sjeckanim pistacijama.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA