U ambijentu zagrebačke Gradske kavane predstavljen je zanimljiv gourmet sadržaj 23. ATP Vegeta Croatia Open Umag. Naime, u sklopu događanja, osim vrhunskog sporta i dobre zabave, održavat će se i Istria Gourmet Festival - manifestacija kojoj je cilj okupiti i predstaviti sve najbolje što Istra pruža ljubiteljima dobre hrane i dobrog vina
'Istria Gourmet Festival organiziramo s ciljem da gostima ATP turnira omogućimo da, osim u tenisu, uživaju u najboljim vinima i hrani Istre. Naša je želja da svim posjetiteljima turnir ostane u sjećanju i po gurmanskim užicima', rekla je Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora turnira.
Snagu istarske gastronomije potvrdio je i Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istarske županije, naglasivši: 'Visok status Istre kao gurmanske destinacije rezultat je vizije, predanog rada te suradnje privatnog i javnog sektora, a značajan doprinos tom statusu donosi i umaški ATP, koji je nedvojbeno najznačajniji sportski, ali i kulturološki događaj u Istri.'
U jedanaest dana turnira Istria Gourmet Festival će se prezentirati kroz četiri sadržajna djela: Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant, vinske degustacije Skrivene čari malvazije i terana te bogatoj listi vina Istarskih vinara koje će predstaviti Vinistra.
U zonu Naša kužina uvršteni su restorani koji se ubrajaju među najboljima u klasteru Umag, Buje, Brtonigla i Novigrad koji će svakodnevno za sve posjetitelje pripremati ATP meni, ali i istarske specijalitete. Svaki od tri restorana je po nečemu specifičan, pa je tako Nono tradicionalna istarska konoba koja svojim bogatim menijem nudi probrane istarske riblje i mesne delicije. Konoba Buščina bez premca je kada je riječ o tradicionalnoj rustikalnoj
istarskoj kuhinji. San Rocco je jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana te se nalazi u istoimenom hotelu koji je četiri godine zaredom proglašen najboljim boutique hotelom u Hrvatskoj.
Istria Gourmet Restaurant je program tematskih večera i degustacija s osnovnom namjerom predstavljanja Istre. Ima dva osnovna cilja: predstaviti istarske restorane i podijeliti iskustva inozemnih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Tako ove godine gostuju veliki talijanski restoran La Peca koji njeguje visoku gastronomiju, a nagrađen je s čak dvije Michelinove zvjezdice, te ponajbolji slovenski riblji restoran Pikol.
Vinsku kulturu će pak promovirati Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, pod stručnom palicom poznatog hrvatskog somelliera Sandija Parisa, Vinistru će ove godine predstaviti 28 vinara sa 28 odabranih vina, kako bi prikazali kompleksnost i raznolikost vina koja nastaju na terroaru najvećeg hrvatskog poluotoka.
Novost ovogodišnjeg Istria Gourmet Festivala su vođene vinske degustacije pod nazivom Skrivene čari malvazije i terana. Na vođenim degustacijama koje će se održavati dnevno, prezentirat će se različiti aspekti ovih dviju najznačajnijih istarskih autohtonih sorata te nevjerojatno široku paletu vina koja iz ovih sorti istarski vinari uspijevaju proizvesti.