Simpatični kuhar i pobjednik MasterChefa Adam Liaw, jedan od najomiljenih australskih kuhara, autora i komentatora tijekom sedam epizoda emisije 'Okus destinacije: Skandinavija' otkrit će nezaboravna kulinarska mjesta i ljude bez kojih nova skandinavska revolucija hrane ne bi bila moguća.
Adam Liaw će se na sjeveru Europe prepustiti skandinavsko nordijskoj kulturi, povijesti i kuhinji, a sve kako bi istražio novu nordijsku revoluciju hrane te njezin utjecaj na regiju i budućnost.
'Od kad pamtim, fasciniran sam Skandinavijom, no u hranu sam se zaljubio tek prije nekoliko godina kada sam prvi put posjetio Skandinaviju. Ondašnja hrana je mješavina tradicionalne ugode i moderne elegancije koja je u jednakoj mjeri društveni pokret i specifičan stil kuhanja', kaže Liaw koji gledatelje kanala 24 Kitchen vodi na nevjerojatno kulinarsko putovanje Skandinavijom.
Po dvije epizode emisije 'Okus destinacije: Skandinavija' kreću s emitiranjem u petak, 17. prosinca 2021. u 13:00 h na kanalu 24 Kitchen, te se nadalje mogu pratiti svakog petka.
A dotad zašto ne biste isprobali dva divna recepta s okusom Skandinavije prema receptu Adama Liawa?
Pečeno carsko meso s umakom od peršina (autor Adam Liaw)
Za koliko osoba: 4
Ukupno vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
1kg krumpira
2 žličice soli + malo krupne
800g carskog mesa narezanog na šnite širine 1cm
maslinovo ulje
Za umak od peršina:
50g maslaca
35g brašna
500ml mlijeka
pola žličice soli, papar
pola šalice fino nasjeckanog peršina
Postupak:
Ugrijte pećnicu na 200˚C. Meso premažite maslinovim uljem i dobro začinite s obje strane pa ga položite na rešetku iznad pleha za pečenje. Pecite 40 minuta s tim da meso nakon 20 minuta okrenete na drugu stranu kako bi se lijepo zapeklo. Izvadite ga iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite da odmori 5 minuta. Skuhajte krumpire. Za umak od peršina rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i kuhajte 1 minutu. Postepeno dodajte hladno mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite pa dodajte i nasjeckan peršin. Poslužite meso s kuhanim krumpirima i umakom.
Švedske kremom punjene buhtlice
Za koliko osoba: 12
Ukupno vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
80g maslaca
250ml mlijeka
25g svježeg ili 12g suhog kvasca
40g šećera u prahu
525g 00 brašna
Žličica soli
2 žličice kardamoma
1 žličica praška za pecivo
2 jaja
Sastojci za kremu: 300 ml vrhnja, 2 žličice šećera u prahu, 100g fino naribanog marcipana, 125ml čvrstog vrhnja
Priprema:
Rastopite maslac u malom lončiću na laganoj vatri. Dodajte mlijeko pa ostavite da se malo ohladi u većoj posudi. Dodajte kvasac i šećer pa miješajte dok se ne rastope. Dodajte pola količine brašna i sjedinite pa dodajte sol, kardamom, prašak za pecivo i 1 razmućeno jaje. Postupno dodajte i ostatak brašna pa umijesite rukama ili mikserom pazeći da tijesto ostane meko, elastično i glatko. Tijesto ostavite na toplom 1 sat da se lijepo digne.
Razdijelite tijesto na 12 komada od po otprilike 80g i formirajte loptice. Složite ih u posudu za pečenje ostavljajući razmak od otprilike 5 cm među njima pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu još barem pola sata. Zagrijte pećnicu na 190 C.
Buhtlice premažite drugim razmućenim jajem pa pecite 10-12 minuta, odnosno dok lijepo ne požute. Ostavite ih da ohlade.
Za kremu umutite šlag s dodatkom šećera i stavite ga u vrećicu u ukrašavanje. Koristeći mali nož odrežite na svakoj buhtlici trokutić, izvadite malo tijesta iz sredine pa ga pomiješajte s naribanim marcipanom i čvrstim vrhnjem. Vratite tijesto s marcipanom natrag u buhtlice i dodajte šlag pa poklopite odrezanim vrhom. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.