Sezona kolača i blagdanskih slastica je pred nama, a ono čega sigurno neće biti na odmet su korisni kulinarski trikovi koji će vaš desert učiniti vrhunskim
prije sve ukusna krema koja se dobiva smjesom od čokolade i slatkog vrhnja, a po potrebi mogu se dodati i drugi dodaci. Najčešće se koristi kao preljev za torte, odličan je u obliku nadjeva u tortama, kolačima, keksima i čokoladicama, ali je i idealan dodatak mnogim drugim slasticama. Tajna uspješnog i savršenog ganachea krije se u omjeru sastojaka jer se, ovisno i namjeni, priprema u gušćoj ili rjeđoj varijanti.
Kako je nastao ganche
Zapravo se rado o vrlo osnovnoj i jednostavnoj kulinarskoj tehnici koja potječe iz francuske kuhinje, iako ima onih koji je pripisuju Švicarcima. Priča kaže kako je ganache tijekom povijesti bila riječ za označavanje nespretne osobe, a upravo je tako majstor slastičar nazivao svog šegrta kada bi mu vrhnje slučajno upalo u posudu s čokoladom. Od tada, ova krema postala je poznata pod tim nazivom, a s vremenom je postala jednom od važnih osnova u slastičarstvu.
Sastojci potrebni za ganache
U principu, osnovni ganache se radi s tamnom čokoladom i slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag, a izuzetno je važna kvaliteta sastojaka, a samo vrhnje trebalo bi sadržavati minimalno 35 posto mliječne masti. Mnogi ovaj osnovni recept proširuju s maslacem, uljem ili invertnim šećer kako bi krema dobila više sjaja, a drugi je znaju dodatno aromatizirati likerima, sokovima i voćnim koncentratima. Također, može ga se pripremit s bijelom i drugim vrstama čokolade.
Recept za odličan ganache
Ovaj recept je super jednostavan, jedino je važno odabrati kvalitetne sastojke i pripaziti kako slučajno ne bi zagorjeli prilikom pripreme.
- Čokoladu nasjeckajte i stavite u posudu.
- U lončiću zagrijte vrhnje, ali samo zagrijte bez vrenja. To možete učiniti i u mikrovalnoj pećnici.
- Pomiješajte kremu i čokoladu, dobro miješajući mutilicom sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Nakon toga ostavite da se malo prohladi.
Vrste ganache kreme
Ovisno o tome kako i za što želite koristiti ganache, preporučljivo je mijenjati omjere svakog sastojka. Ov je nekoliko najčešćih primjera.
Za punjenje
Crnu čokoladu s 70 posto kakaa i vrhnje pomiješajte jednakom omjerima. Nakon toga možete dodati malo likera, voćnog koncentrata, ekstrakta vanilije, malo začina, orašastih plodova ili kandiranog voća i imat ćete ukusan nadjev za čokoladice, kekse, kolače i torte.
Kao preljev
Da biste ga koristili kao preljev za torte, kolače, kolačiće, muffine ili kekse, ganache mora biti konzistentniji, a to ćete postići miješanjem tamne čokolade sa 70 posto kaka vrhnja u omjeru 1:2. Kako bi kremi dodali malo ekstra sjaja i čvrstoće, dodajte i dobro umiješajte malo maslaca dok je smjesa još topla.
U oba slučaja tamnu čokoladu možete zamijeniti bijelom ili mliječnom. U prvom slučaju na 250 grama vrhnja potrebno je 600 grama čokolade, a u drugom na 250 grama vrhnja dodati 450 grama čokolade.