Prstohvat cimeta, malo prženih badema, komadić čokolade, malo đumbira... Topla i ukusna variva itekako su dobrodošla zimi, a brojni su načini kojima ih možete začiniti i dati im bogatiji i puniji okus
Osim pravilnog kuhanja, preciznog određivanja potrebne tekućine i odabira sastojaka, začini čine veliku razliku kada su u pitanju variva. Uz uobičajene sol, papar i druge začine te aromatično bilje možete dodati i druge elemente kako biste im dali poseban štih i nezaboravan okus.
Ovih nekoliko ideja i kombinacija može vam jako dobro poslužiti za aromatiziranje variva mesa, povrća, ribe i mahunarki…vrijede gotovo za sva jela.
Origano i korijander
Aromatično bilje i/ili začini daju poseban okus svakom jelu. Na primjer, origano s korijanderom zgnječite u mužaru i dodajte dobivenu smjesu u bilo koje varivo, meso, ribu ili povrće i piletinu.
Čokolada, kardamom i cimet
Malo prije nego li završite s kuhanjem gulaša od mesa, divljači, pa čak i tune, dodajte 30 grama čokolade pomiješanih s prstohvatom kardamoma i cimeta.
Celer
Ima vrlo specifičan okus, ali pruža jedinstvenu aromu i okus. Nasjeckani celer dodajte vrlo često u mješavinu povrća koje pripremate za variva, posebno dobro paše uz meso i ribu, a koristite ga i za umake.
Češnjak i kruh
Prženi češnjak i prženi kruh zgnječite u mužaru, dodajte papriku i dobivenu smjesu t dodajte različitim varivima od povrća ili mesa na pola kuhanja. Osim sjajnog okusa, juhi će dati i gustoću.
Badem, češnjak i šafran
Ovo je pravi klasik: pržene bademe i prženi češnjak, zgnječite u mužaru i dodajte prstohvat šafrana. Takvu smjesu možete dodati u varivo ili je pomiješati s vinom ili rakijom. Također, isprobajte kombinacije s drugim orašastim plodovima kako biste jelima dali drugačiji okus.
Sušene rajčice
Sušene rajčica konzervirane u maslinovom ulju odličan su način dodavanja okusa varivima, umacima, i mahunarkama. Kada ih dodajete u umake sitno ih nasjeckajte.
Đumbir
Đumbir je jedan od začina koji se zaslužuje svakodnevno naći u kuhinji. Prilikom pripremanja umaka, juha i variva dodajte nasjeckani ili naribani korijen đumbira, a možete se opskrbiti i suhim u prahu koji će također dati slasnu aromu.
Senf
Gorušica u prahu ili u obliku paste idealna je za gulaše od mesa ili za prethodno mariniranje piletine, junetine, janjetine i svinjetine. Osim toga, odličan trik za dodavanje okusa i gustoće juhi je ubaciti krišku prženog kruha namazanog senfom.
Citrusi
Koru limuna ili naranče, vrlo tanko narezanu, i bez bijelog dijela, dodajte ribljim i mesnim varivima. Pruža ukusan citrusni 'šmek' i doprinosi poboljšanju okusa jela.