Kad vam ponestane ideja za ukusan i jednostavan ljetni ručak ili večeru, isprobajte ovaj fini tart od zrelih rajčica i feta sira
Potrebni sastojci:
Za tijesto
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 120 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
- prstohvat soli
Priprema
Da biste napravili slano prhko tijesto, maslac mora biti jako hladan i narezan na kockice. Sve sastojke umijesite u kuglu i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju te stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Površinu na kojoj ćete valjati tijesto pobrašnite, a da budete sigurni da se tijesto neće lijepiti za valjak i površinu stavite ga između dva masna papira za pečenje pa valjajte.
Za nadjev
- 3 žlice francuskog senfa sa sjemenkama gorušice
- 500 g rajčica
- 50 g feta sira
- nekoliko grančica majčine dušice
- maslinovo ulje
- sol, papar
- žumanjak
Priprema
Operite rajčice i narežite ih na tanke šnite. Stavite ih u cjedilo i posolite te ostavite 15 minuta da se ocijedi višak vode.
Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
Izvaljano tijesto koje ste ostavili na papiru za pečenje, namažite senfom, ali ne do kraja već ostavite prazno 4 cm od ruba.
Na njega poslažite narezane šnite rajčica, pospite listićima majčine dušice, posolite i popaprite.
Preklopite krajeva tijesta prema unutra i prebacite tart zajedno s papirom na lim za pečenje.
Istucite žumanjak i namažite krajeve tijesta.
Pecite tart oko 15 minuta. Izvadite ga i izmrvite feta sir po njemu te nastavite peći još 10-15 minuta.
Poslužite ga toplog, a prije posluživanje nakapajte ga s malo djevičanskog maslinovog ulja.