Tikvice možete napraviti na bezbroj načina, a punjene mesom ili nekom vege varijantom uvijek su odlična opcija. Svakako je plus to što se mogu napraviti i dan unaprijed, čime možete uštedjeti na vremenu, a i priprema je jednostavna
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
- 5 tikvica srednje veličine
- ½ kg mljevenog mesa
- luk srednje veličine
- 3, 4 češnja češnjaka
- sušeni ili svježi začini: bosiljak, majčina dušica, mažuran, origano…
- 5 žlica paste od rajčica
- 200 ml vode
- nekoliko grančica svježeg bosiljka
- 40 g parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema
Na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk i kad postane staklast, nakon 4-5 minuta, dodajte mu nasjeckani češnjak. Nakon minute dodajte mljeveno meso i lagano ga vilicom izmrvite da ne ostanu veće grude.
Promiješajte meso i nakon pet minuta dodajte pastu od rajčica, začine, sol, papar i vodu te ostavite da lagano krčka na nižoj temperaturi oko pola sata.
Za to vrijeme prepolovite tikvice po dužini i uklonite meso žlicom. Na pladanj za pečenje prekriven papirom (za pečenje) stavite polovice tikvica, posolite ih i pospite te poprskajte s malo maslinovog ulja.
Staviti ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite 15-30 minuta ili dok ne postanu mekane i poprime zlatnu boju. Sve ovo možete pripremiti dan unaprijed i kad se ohladi pospremiti u posude i staviti u hladnjak.
Prije jela zagrijte pećnicu na 180 ° C, a tikvice napunite mesnim umakom i pospite parmezanom.
Stavite ih u pećnicu na 7-8 minuta i prije posluživanja pospite s još malo naribanog parmezana i ukrasite svježim listićima bosiljka.
Poslužite uz ljetnu salatu i uživajte u zasitnim i ukusnim zalogajima.