JEDNOSTAVNO i ukusno jelo

Recept za punjene tikvice koje možete napraviti unaprijed i uštedjeti na vremenu kad vam se žuri

27.07.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Tikvice možete napraviti na bezbroj načina, a punjene mesom ili nekom vege varijantom uvijek su odlična opcija. Svakako je plus to što se mogu napraviti i dan unaprijed, čime možete uštedjeti na vremenu, a i priprema je jednostavna

Potrebni sastojci (za 4 osobe):

  • 5 tikvica srednje veličine
  • ½ kg mljevenog mesa
  • luk srednje veličine
  • 3, 4 češnja češnjaka
  • sušeni ili svježi začini: bosiljak, majčina dušica, mažuran, origano…
  • 5 žlica paste od rajčica
  • 200 ml vode
  • nekoliko grančica svježeg bosiljka
  • 40 g parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema

Na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk i kad postane staklast, nakon 4-5 minuta, dodajte mu nasjeckani češnjak. Nakon minute dodajte mljeveno meso i lagano ga vilicom izmrvite da ne ostanu veće grude.

Promiješajte meso i nakon pet minuta dodajte pastu od rajčica, začine, sol, papar i vodu te ostavite da lagano krčka na nižoj temperaturi oko pola sata.

Za to vrijeme prepolovite tikvice po dužini i uklonite meso žlicom. Na pladanj za pečenje prekriven papirom (za pečenje) stavite polovice tikvica, posolite ih i pospite te poprskajte s malo maslinovog ulja.

Staviti ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite 15-30 minuta ili dok ne postanu mekane i poprime zlatnu boju. Sve ovo možete pripremiti dan unaprijed i kad se ohladi pospremiti u posude i staviti u hladnjak.

Prije jela zagrijte pećnicu na 180 ° C, a tikvice napunite mesnim umakom i pospite parmezanom.

Stavite ih u pećnicu na 7-8 minuta i prije posluživanja pospite s još malo naribanog parmezana i ukrasite svježim listićima bosiljka.

Poslužite uz ljetnu salatu i uživajte u zasitnim i ukusnim zalogajima.