savršen desert

Recept koji osvaja: Čokolada i maline savršena kombinacija za Valentinovo

13.02.2025 u 19:23

Bionic
Reading

Kombinacija čokolade, malina i cvijeta soli donosi nevjerojatnu harmoniju okusa koja će vas zasigurno oduševiti

Ukoliko ste Dan zaljubljenih odlučili proslaviti u udobnosti vlastitog doma, ovaj desert idealna je gesta koja govori više od riječi. Čokolada, jedan od najpoznatijih afrodizijaka, često je simbol zaljubljenosti i romantike pa je nekako i logično da na Valentinovo uživamo u čokoladnim slasticama. Ovaj recept spaja čokoladu, maline i cvijet soli, stvarajući savršen spoj okusa za poseban trenutak.

Recept koji donosimo dolazi iz kuhinje poznatog chefa Gorana Kočiša, čiji je rad prepoznatljiv i u najnovijoj sezoni MasterChefa u kojoj se prvi put našao u ulozi mentora.

Ovaj specijalitet inače se nudi u bistrou 'Nico's', gdje Kočiš svojim kreativnim pristupom kuhanju oduševljava goste.

Priprema čokoladnog moussea

  • 200 g čokolade od 70% kakaa
  • 5 jaja
  • 85g šećera
  • 250 nezaslađenog vrhnja za šlag
  1. Čokoladu otopiti na pari.
  2. Jaja odvojiti te u žumanjak dodati 50 g šećera i tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu.
  3. S ostatkom šećera napraviti pjenu od bjelanjaka.
  4. Vrhnje također kremasto izmutiti.
  5. Spojiti sljedećim redom žumanjak u čokoladu, zatim u tu smjesu vrhnje za šlag, zatim bjelanjak i to lagano lopaticom.
  6. Ujednačenu masu ostaviti par sati da se stisne.

Priprema ragua od maline

  • 100g šećera
  • 300 g malina
  • 3 dcl crnog vina
  • 2 dcl vode
  • 50 g gustina
  1. Šećer karamelizirati, deglazirati vinom i vodom.
  2. Kad se šećer otopi umutiti gustin, skloniti s vatre te dodati zamrznute maline.
  3. Izmiješati.

Priprema listova čokolade

  1. Tamnu čokoladu otopiti i temperirati na 25 stupnjeva.
  2. Namazati tanko na papir za pečenje i posipati krupnom soli.