Kombinacija čokolade, malina i cvijeta soli donosi nevjerojatnu harmoniju okusa koja će vas zasigurno oduševiti
Ukoliko ste Dan zaljubljenih odlučili proslaviti u udobnosti vlastitog doma, ovaj desert idealna je gesta koja govori više od riječi. Čokolada, jedan od najpoznatijih afrodizijaka, često je simbol zaljubljenosti i romantike pa je nekako i logično da na Valentinovo uživamo u čokoladnim slasticama. Ovaj recept spaja čokoladu, maline i cvijet soli, stvarajući savršen spoj okusa za poseban trenutak.
Recept koji donosimo dolazi iz kuhinje poznatog chefa Gorana Kočiša, čiji je rad prepoznatljiv i u najnovijoj sezoni MasterChefa u kojoj se prvi put našao u ulozi mentora.
Ovaj specijalitet inače se nudi u bistrou 'Nico's', gdje Kočiš svojim kreativnim pristupom kuhanju oduševljava goste.
Priprema čokoladnog moussea
- 200 g čokolade od 70% kakaa
- 5 jaja
- 85g šećera
- 250 nezaslađenog vrhnja za šlag
- Čokoladu otopiti na pari.
- Jaja odvojiti te u žumanjak dodati 50 g šećera i tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu.
- S ostatkom šećera napraviti pjenu od bjelanjaka.
- Vrhnje također kremasto izmutiti.
- Spojiti sljedećim redom žumanjak u čokoladu, zatim u tu smjesu vrhnje za šlag, zatim bjelanjak i to lagano lopaticom.
- Ujednačenu masu ostaviti par sati da se stisne.
Priprema ragua od maline
- 100g šećera
- 300 g malina
- 3 dcl crnog vina
- 2 dcl vode
- 50 g gustina
- Šećer karamelizirati, deglazirati vinom i vodom.
- Kad se šećer otopi umutiti gustin, skloniti s vatre te dodati zamrznute maline.
- Izmiješati.
Priprema listova čokolade
- Tamnu čokoladu otopiti i temperirati na 25 stupnjeva.
- Namazati tanko na papir za pečenje i posipati krupnom soli.