Božić je sve bliže, a to znači da će se mnogi ovih dana ozbiljno bacili na pripremu omiljenih nam keksa i kolača. Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki, koju je šira javnost upoznala i zavoljela kroz popularni HRT-ov kulinarski serijal 'Slatka kuharica', ustupila nam je jedan od svojih recepata za genijalnu slasticu
U nezaboravnim blagdanskim danima, ispunjenim lijepim trenucima, neizostavne su i blagdanske delicije poput slatkih zalogaja. Neke ostavljamo za dane pred sam Božić, a nekima ćemo se zasladiti što prije.
U slučaju da vas je ponio blagdanski duh, Petra Jelenić ima recept za
Sastojci
- 175 g tamne čokolade 70% kakaa
- 40 g maslaca
- 4 najsvježija jaja
- 100 g smeđeg šećera od šećerne trske
- 2 lista želatine
- sok 1 naranče
- fino ribana korica 1 naranče
- 45 ml finog konjaka
- 300 g slatkog vrhnja 35% mliječne masti
Priprema
Na nježnoj pari otopite čokoladu i maslac. Smjesa mora biti mlaka. Žumanjke s šećerom pjenasto izmiksajte. Želatinu namočite u hladnu vodu. Slatko vrhnje istucite u meki šlag. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Sok i koricu naranče zagrijte, maknite s vatre pa dodajte namočenu ocijeđenu želatinu. Miješajte da se otopi.
U žumanjke umiješajte sok sa želatinom pa tu smjesu umiješajte u čokoladu. Umiješajte konjak. U čokoladu naizmjence umiješajte šlag i snijeg od bjelanjaka pa kad dobijete lijepu glatku smjesu rasporedite ju po zdjelicama i spremite u hladnjak da se stisne. Poslužite ohlađeno s malo šlaga i naribane narančine korice.