neodoljiv okus

Recept Petre Jelenić za najslađi Božić: Mousse od čokolade i naranče

24.12.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Božić je sve bliže, a to znači da će se mnogi ovih dana ozbiljno bacili na pripremu omiljenih nam keksa i kolača. Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki, koju je šira javnost upoznala i zavoljela kroz popularni HRT-ov kulinarski serijal 'Slatka kuharica', ustupila nam je jedan od svojih recepata za genijalnu slasticu

U nezaboravnim blagdanskim danima, ispunjenim lijepim trenucima, neizostavne su i blagdanske delicije poput slatkih zalogaja. Neke ostavljamo za dane pred sam Božić, a nekima ćemo se zasladiti što prije.

U slučaju da vas je ponio blagdanski duh, Petra Jelenić ima recept za

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Sastojci

  • 175 g tamne čokolade 70% kakaa
  • 40 g maslaca
  • 4 najsvježija jaja
  • 100 g smeđeg šećera od šećerne trske
  • 2 lista želatine
  • sok 1 naranče
  • fino ribana korica 1 naranče
  • 45 ml finog konjaka
  • 300 g slatkog vrhnja 35% mliječne masti

Priprema

Na nježnoj pari otopite čokoladu i maslac. Smjesa mora biti mlaka. Žumanjke s šećerom pjenasto izmiksajte. Želatinu namočite u hladnu vodu. Slatko vrhnje istucite u meki šlag. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Sok i koricu naranče zagrijte, maknite s vatre pa dodajte namočenu ocijeđenu želatinu. Miješajte da se otopi.

U žumanjke umiješajte sok sa želatinom pa tu smjesu umiješajte u čokoladu. Umiješajte konjak. U čokoladu naizmjence umiješajte šlag i snijeg od bjelanjaka pa kad dobijete lijepu glatku smjesu rasporedite ju po zdjelicama i spremite u hladnjak da se stisne. Poslužite ohlađeno s malo šlaga i naribane narančine korice.