Svoju verziju rozate imaju Francuzi i kod njih se zove 'crème caramel', dok su Španjolci ponosni na svoj 'flan', a Portugalci na 'portugalski puding'. Svima je zajedničko to da se radi o kremi od jaja u soku od karamela. Dubrovačka rozata ili, kako je nazivaju u drugim krajevima naše obale, rožata tradicionalni je desert koji je ime dobio po rakiji od ruža ili rozulinu, a koja joj daje prepoznatljivu mirisnu aromu. Ukratko, rozata bez rozulina nije rozata, barem ne za Dubrovčane
Potrebni sastojci:
½ litre mlijeka
6 velikih žlica šećera
6 jaja
mahuna vanilije
naribana limunova korica
2 velike žlice rozulina (rakije od ruže)
Za karamel:
150 g šećera
Priprema:
Prokuhajte mlijeko, šećer i sitno naribanu limunovu koricu te pustite da se ohladi. Uključite pećnicu tako da se zagrije na 160°C.
U posudi izmiješajte jaja i vanilin-šećer, ali na najmanjoj brzini, da se ne bi pjenilo. Umućenim jajima preko cjedila polako dodajte hladno mlijeko i žlicu rozulina te lagano promiješajte.
Polovicu šećera za karamel rastopite na laganoj vatri u posudi s debljim dnom, pazeći da ne zagori. Dodajte ostatak šećera i polako ga otapajte, lagano naginjući posudu da se karamel ravnomjerno razlije.
U posudu s karamelom ulijte jaja i mlijeko. Tu posudu stavite u dublju posudu, najbolje duboki lim za pečenje, koji ste napunili vrućom vodom do 2/3 visine, te pecite oko 40 minuta.
Ohladite rozatu na sobnoj temperaturi, a preko noći je ostavite u hladnjaku. Prije posluživanja posudu poklopite tanjurom i pažljivo preokrenite da karamel ne bi iscurio.