Ova čokoladna torta ne sadrži brašno, a umjesto njega dodajemo mljevene bademe. No zato treba dobro istući jaja sa šećerom kako bi dobili potrebnu teskturu, bez dodavanja praška za pecivo
Potrebni sastojci:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 90 g čistog kakaa
- 7 velikih jaja
- 275 g smeđeg šećera
- 150 g mljevenih badema
Za krokante:
- 1,5 šalica šećera
- 90 ml vode
- 350 g prženih lješnjaka
Potrebni sastojci
Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Umutite maslac i u njega prosijte kakao te miješajte sve dok ne postignete kremastu gustoću.
U posebnoj posudi koju ste postavili iznad kipuće vode (pazite da gornja posuda ne dodiruje vodu) mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i dok im se ne udvostruči volumen.
Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena. Izlijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45 minuta. Kada je torta gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.
Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.
Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel. Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Razlomite i dodajte krokante na tortu i poslužite.