CHEF MATE JANKOVIĆ

Recept za sporo pečeni svinjski vrat u mirisnim začinima

21.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Božić je pred vratima, a ako još niste osmislili blagdanski jelovnik kojim ćete zadiviti ukućane i goste, isprobajte recept s kojim ne možete pogriješiti – sporo pečeni svinjski vrat u začinima s pikantnom salsom, našeg proslavljenog chefa Mate Jankovića

Za chefa Matu Jankovića kuhanje je stav trenutačne inspiracije, a pobornik je jednostavnosti i ne pretjeranog kompliciranja kod kuhanja. Radio je u vrhunskim restoranima u Hrvatskoj i svijetu te sudjelovao u televizijskim projektima 'MasterChef Hrvatska' kao i 'No Reservations: Croatia s Anthonyjem Bourdainom'. Suvlasnik je Bistroa Šnicl u kavani Johann Franck, uz kolegu chefa Tomaža Kavčiča, te zaštitno lice Lidla Hrvatska.

Sporo pečeni svinjski vrat u začinima s pikantnom salsom

Potrebni sastojci:

1 svinjski vrat
Žlica crnoga javanskog papra
Žlica crvenog papra
Žlica zelenog papra
Žlica žute gorušice
Žlica zrna kima
Timijan
1 limun
2 crvene paprike
2 rajčice
2 mlada luka
1 chili papričica
Peršinov list
Maslinovo ulje
Sol i papar

Priprema

U mužaru zdrobimo papar, kim i gorušicu. Dodamo nasjeckani timijan, koricu limuna i dvije žličice soli.

Začinskim minskom začinimo meso, podvežemo ga kuharskim konopcem i zapečemo u tavi sa svih strana.

Pečemo meso u pećnici na 180 stupnjeva oko sat i pol.

Rajčicu i papriku narežemo na male kockice. Dodamo kolutiće mladoga luka, sok limuna, sjeckani peršinov list i chili papričicu, posolimo, poparimo te zalijemo maslinovim uljem.