BLAGDANSKA TRPEZA

Recepti za tradicionalne delicije bez kojih ne možemo zamisliti Uskrs

31.03.2018 u 08:29

Bionic
Reading

Uskrsni stol većina nas ne može ni zamisliti bez tradicionalnih uskrsnih delicija poput slatke pince, mirisne šunke, francuske salate ili pletenice ukrašene šarenim jajima. Kada tome još dodamo posoljeni mladi luk i rotkvicu, dobijemo pravu malu gozbu. Pripremili smo za vas nekoliko tradicionalnih recepata uz pomoć kojih ćete zadovoljiti nepca svojih ukućana, poput šunke u vinu, francuske salate, punjenih jaja, neizostavne pince ili pak uskrsne pletenice

Šunka u vinu

Prilikom pripreme šunke ključan je odabir odgovarajućeg komada. Chefica kuhinje prestižnog hotela Esplanade Ana Grgić kaže da je za dobar i sočan okus važno da ne bude previše masnoće, a ono što također utječe na kvalitetu je miris nastao dimljenjem.

Sastojci

  • dimljena šunka od oko 5 kilograma (s ili bez kosti)
  • 2 žlice maslaca
  • pola žlice senfa
  • četvrtina šalice sitno narezane ljutike
  • 2 do 2,5 dl bijelog vina (neka bude slađe)
  • 3 - 4 grančice timijana
  • žlica meda
  • papar
  • sol

Priprema

1. Sa šunke skinite kožu te zarežite meso na površini. Stavite je potom u lim za pečenje.

2. Prije nego što je stavite peći pripremite sok za pečenje. U lonac stavite 1,5 dl vina i prokuhajte s 5 dl vode. Sok potom izlijte u lim za pečenje. Šunku sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stupnjeva, a s vremena na vrijeme zalijte je sokom od pečenja.

3. Dok se šunka peče, u tavici rastopite maslac. Dodajte ljutiku i timijan te miješajući pirjajte oko deset minuta.

4. Nakon što maknete s vatre dodajte preostalo vino i promiješajte. Vratite na vatru i pustite da provre te kuhajte oko pet minuta. Maknite grančice timijana, a ostatak dobro izmiješajte, najbolje u mikseru. Dodajte senf, med, papar i sol.

5. Izvadite šunku iz pećnice i premažite je kašastom smjesom. Vratite je potom u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite oko pola sata. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.

Domaća pinca

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 3 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 4 velike žlice šećera
  • mahuna vanilije
  • velika žlica rozulina (liker od ruža)
  • ribana korica jedne naranče
  • ribana korica jednog limuna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • vrećica praška za pecivo
  • 1,5 g svježeg kvasca
  • žumanjak i šećer za premaz

Priprema

1. Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.

2. U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te ulijte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže, a zatim miksajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.

3. Tijesto izvadite iz zdjele te dobro premijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

4. Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne, najbolje preko noći.

5. Kad se tijesto diglo, nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom. Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečeno). Još vruću pincu zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki.

Uskrsna pletenica

Budući da se od navedene količine tijesta u ovom receptu naprave četiri pince srednje veličine, možete ga prepoloviti i umjesto četiri napraviti dvije pince, a ostatak tijesta iskoristiti za uskrsnu pletenicu.

Ako radite pletenicu, razvaljajte tijesto, zarežite ga uzdužno na dva dijela te složite pletenicu i pecite na 160 stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Francuska salata

Sastojci za francusku salatu su svima dobro znani, no prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus.

Sastojci

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol

Sastojci za nadjev:

  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • ¼ jabuke granny smith
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema

1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok graška i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.

2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.

3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.

4. Dodajte krastavce i sve lagano promiješajte. Po želji možete umiješati žlicu nasjeckanog peršina i poslužiti salatu uz hladne nareske ili kuhanu šunku.

Punjena jaja

Ako ne želite poslužiti samo kuhana jaja, možete ih napuniti. Nakon što ih skuhate prerežite ih na pola i izvadite žumanjke. Stavite ih u zdjelicu, pomiješajte s malo majoneze ili senfa i kiselim krastavcima te začinite, a možete umiješati i malo sitno nasjeckane kuhane šunke. Zatim punjenje stavite u svaku polovicu jajeta i ukrasite sitno sjeckanim peršinom.