PODIZANJE SVIJESTI O RAKU DOJKE

Ružičasta povorka podrške obilježila je 25. dan ružičaste vrpce

05.10.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Simbolično puštanje ružičastih balona na Cvjetnom trgu označilo početak mjeseca posvećenog podizanju svijesti o raku dojke

Tradicionalnim okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, 25. put zaredom, obilježen je Dan ružičaste vrpce u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska. Ova emotivna i plemenita manifestacija okupila je brojne građane kako bi poslali snažnu poruku podrške ženama oboljelima od raka dojke te njihovim obiteljima i prijateljima.

Predsjednica udruge, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, pozdravila je okupljene ispred Hrvatskog narodnog kazališta i uputila emotivne riječi ohrabrenja svima koji se bore protiv raka dojke. Njezin govor naglasio je ključnu ulogu prevencije i važnost redovitih pregleda, jer pravovremeno otkrivanje bolesti može spasiti mnoge živote.

'U Europi 1 od 8 žena oboli od raka što je, kada krenete brojati, previše. Upravo zato uvijek naglašavam važnost samopregleda i pravodobnog odlaska liječniku. Zdravlje je najbitnija stavka u životu i nju trebate staviti prije svega ostalog', istaknula je doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Nakon kratkog obraćanja, svi okupljeni ispred HNK-a, primili su ružičaste balone, a nosili su ih ponosno u povorci podrške koja simbolizira borbu, hrabrost i zajedništvo. Zajedno su krenuli prema Cvjetnom trgu, gdje su ružičasti baloni pušteni u zrak kao znak sjećanja na sve preminule od raka dojke. Ovaj dirljiv čin bio je snažan podsjetnik na važnost kontinuirane borbe, ali i na nadu koju pružamo oboljelima svojim zajedništvom i podrškom. Učenici 5. razreda Škole za medicinske sestre Vrapče izradili su ružičaste vrpce koje su podijelili svim prisutnima te su volontirali za udrugu Europa Donna Hrvatska i pomogli u organizaciji cijelog dana.

Dan ružičaste vrpce, osim što pruža podršku oboljelima, ima važnu ulogu u edukaciji javnosti. Rak dojke, koji pogađa žene diljem svijeta, odgovoran je za četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena. U Hrvatskoj je čak jedna od pet oboljelih žena mlađa od 50 godina u trenutku postavljanja dijagnoze. Iako brojke ostaju visoke, sa skoro 3000 novodijagnosticiranih slučajeva godišnje u Hrvatskoj, ohrabruje pad mortaliteta od 6,7 posto u posljednjih sedam godina. Ovaj napredak rezultat je napora u promicanju zdravih stilova života, dostupnosti zdravstvene skrbi te programa ranog otkrivanja bolesti, što dodatno ističe važnost ovakvih javnozdravstvenih akcija.

Poseban doprinos tijekom listopada dolazi od kampanje 'Snaga je u nama'. Tvrtka Salvus, tijekom listopada, od svake prodane bočice Solgar Skin, Nails and Hair Formula donirat će 1 euro udrugama Europa Donna Hrvatska i Nismo same. Prikupljena sredstva koristit će se za pružanje psihološke pomoći oboljelima te osiguranje besplatnog prijevoza žena na kemoterapije. Osim toga, tvrtka Wimax nastavlja svoju podršku udruzi Europa Donna Hrvatska drugu godinu zaredom, donirajući 0,10 euro od svakog prodanog ručnika Essenza Flower, a podršku im je pružila i kazališna glumica Ankica Dobrić koja je ujedno i zaštitno lice ove kampanje. Ručnici bit će dostupni u prodaji u trgovačkim lancima Kaufland, Plodine i KTC, a prodavat će se tijekom tri mjeseca, počevši od 10. listopada.

Podršku ovogodišnjem obilježavanju Dana ružičaste vrpce dale su i mnoge osobe iz javnog života, a među njima su bili: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Bartol Kašić, izaslanica Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica doc.dr.sc. Irena Hrstić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom gđa. Lora Vidović, Lejla Filipović, Ankica Dobrić, Josipa Pavičić, Lana Gojak, Marijana Perinić, Antonija Šola, Marija Rukavina, Marco Cuccurin i brojni drugi. Svi prisutni su na Cvjetnom trgu simbolično pustili ružičaste balone u znak zajedništva i solidarnosti.

Uz ružičaste balone koji su lepršali nebom, ovaj događaj poslao je snažnu poruku da zajedno možemo pružiti nadu i ohrabrenje, te da zajedničkim naporima možemo unaprijediti svijest o važnosti prevencije i podrške oboljelima.

Dan ružičaste vrpce još jednom je pokazao da je zajedništvo najjače oružje u borbi protiv raka dojke, dok je ružičasta povorka podrške poslala jasnu poruku: borba za zdravlje i živote svih žena se nastavlja, a nada nikada ne blijedi.