PITAJ DOKTORA

Stručnjakinja otkriva znakove raka dojke koje ne smijete zanemariti!

24.10.2024 u 09:50

Bionic
Reading

Rak dojke je jedna od najčešćih vrsta karcinoma kod žena, no može se javiti i kod muškaraca, a o ovom važnom zdravstvenom problemu porazgovarali smo s dr. Dorotejom Bosilj, specijalisticom kliničke radiologije iz Croatia Poliklinike iz Varaždina

Najčešći simptom raka dojke je kvržica u dojci koja se razlikuje od okolnog tkiva, no ostali simptomi mogu uključivati: promjenu veličine ili oblika dojke, iscjedak iz bradavice, uvlačenje bradavice ili promjene na koži dojke (npr. crvenilo ili zadebljanje), bol u dojci ili pazuhu...

Međutim, važno je napomenuti da mnoge kvržice nisu kancerogene, ali je svaku promjenu potrebno pregledati kod liječnika.

O ovom nažalost čestom zdravstvenom problemu razgovarali smo sa stručnjakinjom iz Croatia Poliklinike dr. med. Dorotejom Bosilj, specijalistom kliničke radiologije koja je dala nekoliko važnih savjeta.

Dr. med. Doroteja Bosilj diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2002., specijalizaciju iz kliničke radiologije završila je 2009. godine, a subspecijalizaciju iz područja ultrazvuka 2018. Nakon dugogodišnjeg radiološkog iskustva u Općoj bolnici Varaždin, pridružila se timu Croatia Poliklinike. Desetak je godina bila uključena u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, gdje je stekla neprocjenjivo iskustvo u mamografiji, ultrazvuku, citološkim punkcijama i biopsijama širokom iglom. Radiologiju smatra izrazito zanimljivim dijelom medicine, ali i izazovnim zbog brzog razvoja i napretka svih radioloških metoda i uređaja te zbog potrebe kontinuirane edukacije. Redovito sudjeluje na brojnim tečajevima i kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Što se tiče onoga što možemo sami učiniti, dr. med. Doroteja Bosilj savjetuje da se samopregled dojki obavlja jednom mjesečno, iza menstruacije.

'Na taj način svaka žena upoznaje svoje grudi, navikava se na građu dojki pod prstima te s vremenom može lakše prepoznati promjene, tj. novonastale kvržice. Privremene promjene na dojkama su najčešće bolovi koji se kod velike većine žena javljaju u drugome dijelu menstrualnog ciklusa, tj. iza ovulacije i više prije menstruacije. Dojke su tada osjetljivije i bolne na dodir. Te promjene se s dolaskom menstruacije povlače, te bi dojke iza menstruacije trebale biti bezbolne, tj. vratiti se u prvobitno stanje. Ukoliko bol na nekom mjestu u dojci ne prestaje, ako se napipa kvržica, ako koža i bradavica promijene svoj izgled, potrebno je učiniti pregled. Također je potrebno učiniti pregled dojki ako se u području pazuha napipaju kvržice, posebno ako su bezbolne, upozorava stručnjakinja.

Nakon 30. godine života, dodaje dr. med. Bosilj, može se započeti s preventivnim pregledima dojki.

'Tajming pregleda je dijelom individualan jer žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu trebaju započeti s preventivnim pregledima ranije, ovisno o dobi obolijevanja najbližeg srodnika tj. srodnice. Ukoliko žena ima pozitivnu obiteljsku anamnezu u smislu obolijevanja najbliže srodnice u mlađoj životnoj dobi, preventivni pregledi se započinju 10 godina ranije od dobi obolijevanja najbližeg srodnika (majke, sestre)', objašnjava dr. Bosilj.

Kad se pak radi o pregledima, ultrazvuk i mamografija su komplementarne metode, obje služe za pregled dojki i međusobno se nadopunjuju.

'Mamografija se snima na uređaju koji se zove mamograf, kod nje dolazi do izlaganja manjoj količini zračenja (oko 2 tjedna kozmičkog zračenja), objektivna je metoda i slike ostaju za usporedbu za buduće preglede. Mamografija se najčešće počinje obavljati oko 40. godine života, osim u slučaju pozitivne obiteljske anamneze kada se započinje i ranije. Najčešće se obavlja u intervalima od 2 godine. Ultrazvučni pregled najčešće je prvi pregled dojki kod mlađih žena, može se ponavljati koliko je potrebno s obzirom na to da nema zračenja, najčešće se obavlja jednom godišnje. Subjektivna je metoda i uvelike ovisi o iskustvu liječnika koji obavlja pregled. Pod kontrolom UZV po potrebi se obavljaju citološke punkcije i biopsije širokom iglom', rekla je dr. med. Bosilj.

U svakom slučaju, ne možemo u potpunosti spriječiti nastajanje raka dojke, ali postoje koraci koji se mogu poduzeti s ciljem smanjenja rizika:

  • redovito obavljanje samopregleda dojki i odlazak na redovne ultrazvučne i mamografske preglede prema preporuci liječnika
  • održavanje zdrave tjelesne težine, fizička aktivnost i izbjegavanje alkohola i duhanskih proizvoda
  • rano otkrivanje raka dojke značajno povećava šanse za uspješno liječenje, zbog čega su redoviti pregledi od ključne važnosti

Liječnički tim Croatia Poliklinike čine vodeći stručnjaci iz 22 medicinska područja, a ova renomirana i moderno opremljena zdravstvena ustanova nudi obavljanje svih potrebnih pregleda na jednom mjestu: više od 100 specijalističkih i 700 dijagnostičkih usluga. Croatia Poliklinika opremljena je najsuvremenijom tehnologijom potrebnom za izvođenje laserskih tretmana, a svi liječnici posvećeni su personaliziranoj skrbi za svakog pacijenta, s naglaskom na sigurnost, udobnost i efikasnost tretmana.

Svaka pacijentica tretira se s posebnom pažnjom, a tim liječnika radi zajedno kako bi osigurao sveobuhvatnu podršku - od inicijalnih pregleda do savjetovanja.

Korištenjem napredne dijagnostičke tehnologije, kao što su visokokvalitetni ultrazvučni uređaji i mamografi, Croatia Poliklinika osigurava preciznu i pouzdanu dijagnostiku. Ovaj pristup omogućava rano otkrivanje raka dojke, čime se znatno povećavaju šanse za uspješno liječenje.

Uz proaktivnu ulogu u vlastitom zdravstvenom putovanju i prave partnere, kao što je Croatia Poliklinika, korak ste bliže zdravom i ispunjenom životu.

Dr. med. Doroteja Bosilj, specijalist kliničke radiologije, pozvala je žene da se bez straha jave kako bi obavile pregled dojki. 

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Croatia Poliklinikom.