Čak i ako niste početnik u kuhanju, moguće je da uporno radite neke pogreške u pripremi ili odabiru hrane, a time gubite na sočnim okusima i uživanju u vlastitom trudu
Kulinarski portal BonAppetit.com odlučio je istaknuti četiri najvažnije stvari kod pripreme jela. Naizgled se čine vrlo jednostavne, ali tvrde da ih puno ljudi zaboravlja ili još nisu usvojili pravila.
Odabir namirnica
Najveća pogreška koju možete učiniti kod kupovine je odabrati staru hranu. Vrlo je važno da se držite sezonskih namirnica jer su kvalitetnije, a najbolje bi bilo da kupujete one s lokalnih područja jer su obično najsvježije. Posebnu pozornost obratite na meso u trgovačkim centrima jer i s dobrim rokom trajanja zna biti staro ili pokvareno.
Sol
Već se dulje vrijeme govori kako prečesto pretjerujemo sa soli. To je pak otišlo u drugu krajnost, piše Huffington Post, tako da smo sol reducirali na minimum. Ne treba zaboraviti da je sol osnovna za gotovo svako jelo od salate do mesa ili umaka, stoga je nemojte skroz izbjegavati.
Sve se treba dobro skuhati
U strahu da nešto ostane sirovo ljudi često sve kuhaju ili peku puno više nego što treba. Rezultat na kraju često je presuho ili zagorjelo jelo. Ako u receptu stoji da se biskvit peče desetak minuta, onda ga toliko i pecite te provjeravajte kako napreduje, a jednako vrijedi i za druga jela.
Jedite dok je vruće
Kada pripremite neko ukusno jelo ili kolač, dobijete poriv da ga odmah servirate, ali to je potpuno krivi koncept. Svako jelo trebalo bi se hladiti barem nekoliko minuta prije nego ga počnete jesti, a za to postoje i dobri razlozi. Meso primjerice treba odstajati i dulje vrijeme prije rezanja kako bi ostalo sočnije, a riža ili kvinoja trebaju ostati poklopljene kako bi bile mekane i ukusnije. Kolači se pak trebaju ohladiti jer se lakše režu.