prelijepo cvijeće

Šarene, otporne na sušu i ljekovite: Mirisne ehinaceje pravo su blago u vrtu

03.07.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Otporna na sušu, ljekovitih svojstava i raskošnog cvata sve do jeseni - ehinaceja je biljka koju se definitivno isplati imati u vrtu

Ako i dalje tragate za cvijećem kojim ćete u toplije doba godine uljepšati svoj vrt i uživati u pogledu na predivan cvjetnjak ispunjen bojama, šarene ehinaceje mogle bi za vas biti pun pogodak.

Ehinaceja je porijeklom iz prerija i otvorenih šuma Sjeverne Amerike. Ime je dobila po bodljikavom središtu cvijeta u obliku stošca okruženog tankim laticama u nijansama ružičaste, ljubičaste ili bijele. Novije sorte dolaze u jednostrukim i dvostrukim oblicima te novim bojama kao što su narančasta, zelena i koraljna.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Svi oni koji bi rado privukli više oprašivača i ptica u svoj vrt, zaljubit će se u efekt ove medonosne biljke koja svojim nektarom privlači kolibriće, pčele i i leptire, dok se ptice pjevice njenim sjemenkama hrane tijekom jeseni i zime.

No, i sama za sebe sasvim je dovoljan ukras u vrtu jer plijeni pozornost svojom visinom i narasti do 45 centimetara. Imajte u vidu da to podrazumijeva i široko korijenje pa je bitno ostaviti dovoljan razmak između biljaka i izbjegavati presađivanje.

Biljka ljekovitih svojstava

Osim što je prelijepa i mirisna, ova biljka ima i ljekovita svojstva, što je dokazao niz kliničkih studija. Pokazalo se da uspješno djeluje kod respiratornih infekcija te da ima antivirusno djelovanje.

Drugo istraživanje potvrdilo je da podupire oslabljeni imunološki sustav u fazama povećanog stresa ili virusnih infekcija poput gripa i prehlade, a preparati s ovom biljkom često se koriste kod infekcija mokraćnog sustava, glavobolja, simptoma kroničnog umora, ekcema i alergija.

Kako brinuti za ehinaceje?

Ako strahujete da ste zakasnili s njenom sadnjom - ne brinite! Ehinaceja cvjeta kasnije u sezoni, od ljeta do jeseni, tako da njenim šarenim bojama još uvijek stignete obogatiti svoj vrt.

Najvažnije je da je posadite na području koje s obiljem sunca, a potrebno joj je najmanje četiri sata direktne svjetlosti dnevno. Idealno bi bilo saditi je na mjestu koje ima jutarnji hlad i poslijepodnevno sunce ili obrnuto.

Kada je riječ o zalijevanju, ehinaceja je otporna na sušu, ali za raskošniji rast preporuka je umjerena količina vode. Svakako pustite tlu da se osuši između zalijevanja.

Za poticanje rasta možete napraviti još nešto - prilikom sadnje obogatite bazu biljke tankim slojem komposta!